Zomer in Antwerpen

Zomer in Antwerpen

Nieuwsbrief internationale pers - april '24

Nu de lente langzaamaan zijn intrede doet, blikken we graag vooruit op wat er in Antwerpen te beleven is tot en met het einde van deze zomer. Een terrasje doen in één van verschillende zomerbars, te voet vanuit het stadscentrum naar een festival met topaffiche gaan, de opening van een nieuw park meepikken of genieten van hedendaagse kunst in openlucht: kan allemaal! Wie de zon toch liever mijdt, kan uitzonderlijk een bezoekje brengen aan één van de mooiste bibliotheken van het land, zich 3 nachten lang onderdompelen in design en creativiteit, of het werk van het modetalent van de toekomst komen ontdekken.


Uitreiking Michelinsterren

Op maandag 26 februari verwelkomde de stad Antwerpen voor de eerste keer de uitreiking van de gerenommeerde Michelin-sterren voor België en Luxemburg. Geen toeval, want met het toekennen van een eerste ster voor chef Tommy Bocklandt en zijn restaurant Pont-Neuf, telt onze stad intussen 22 sterren, verspreid over 18 restaurants. We claimen sinds dit jaar dus des te harder de titel van Culinaire Hoofdstad van Vlaanderen én België!

Culinair persprofessional en op zoek naar inspiratie? Check zeker een keer onze geupdate perskit ‘Antwerpen Culinaire Hotspot’.

Februari 2024: 9 nieuwe restaurants in de MICHELIN Gids België & Luxemburg
Ontdek hier de 9 nieuwe restaurants die de MICHELIN inspecteurs in België en Luxemburg hebben geselecteerd.
MICHELIN Guide

Antwerp Art Weekend

16 tot 19 mei 2024

Antwerp Art Weekend viert zijn 10 jarig bestaan! Sinds 2014 promoot Antwerp Art een heel weekend lang hedendaagse kunst op de meest uiteenlopende plekken in de stad: galerijen, musea, kunstscholen, … In totaal kan je terecht op meer dan 70 plekken voor een ruim aanbod aan tentoonstellingen, performances, activiteiten en feestjes. Kortom: hét moment om kennis te maken met de hedendaagse kunstscene in Antwerpen. ​

Antwerp Art Weekend
Every year, Antwerp Art organizes the Antwerp Art Weekend, a four day, citywide manifestation, where art venues in and around Antwerp put their hands together to celebrate contemporary art. This is the best time to experience the city and its flourishing art scene, with an abundance of galleries, art spaces, museums and special events to visit.
Antwerp Art Weekend

SHOW Modeafdeling Koninklijke Academie van Schone Kunsten

31 mei – 1 juni 2024

Op 31 mei en 1 juni presenteren de 18 masterstudenten van de internationaal gerenommeerde Modeafdeling van de Koninklijke Academie van Schone Kunsten naar jaarlijkse gewoonte hun afstudeercollectie tijdens de SHOW in de Waagnatie, en dat onder leiding van creative director Brandon Wen. Het is dan ook het uitgelezen moment voor het talent van de toekomst om hun creaties te tonen aan headhunters, modeprofessionals en internationale pers.

SHOW 2024
SHOW 2024 31.05 + 1.06 save the date
showww.be

Come Closer

7 juni 2024 – 29 september 2024

Met COME CLOSER verkennen Middelheimmuseum en DE SINGEL samen de ruimte tussen sculptuur en performancekunst. Deze samenwerking brengt werken samen van een 25-tal gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland: sculpturen, interactieve installaties en performances. Wat ze delen is dit: ze veranderen de traditionele verhoudingen tussen de kunstenaar, het kunstwerk en het publiek. In COME CLOSER wordt de afstand tussen de drie vervangen door een spannende uitwisseling. Een kunstproject van hoog internationaal niveau tijdens de zomermaanden.

COME CLOSER
Met COME CLOSER verkennen Middelheimmuseum en internationaal kunstcentrum DE SINGEL samen de ruimte tussen sculptuur en performancekunst. Deze samenwerking brengt veelvormige werken samen, van een 25-tal kunstenaars uit binnen- en buitenland: installaties en performances.
Middelheimmuseum

Nottebohmzaal tijdelijk geopend voor publiek

15 juni – 15 september 2024

De Nottebohmzaal van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is het kroonjuweel van de Antwerpse bibliotheken. Hier worden 50.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een adembenemende historische setting. Naast boekenmagazijn en tentoonstellingsruimte doet ze dienst als bewaarplaats voor bijzondere schenkingen en stukken zoals de globes van Blaeu en de Egyptische kast.

De deuren van de zaal zwaaien alleen open voor tentoonstellingen, lezingen, concerten of rondleidingen. Tenzij…

Van 15 juni tot 15 september krijgen individuele bezoekers uitzonderlijk de kans om langs te komen. Nóg een extra reden om naar cultuurstad Antwerpen af te zakken. ​

Nottebohmzaal
De Nottebohmzaal is een verborgen parel. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. De deuren van de zaal zwaaien alleen open voor tentoonstellingen, lezingen, concerten of rondleidingen. En als ze dat doen, vliegt de magie u tegemoet.
Erfgoed Hendrik Conscience

Zomeraanbod

Een picknick in een park: altijd een goed idee als de zon zich laat zien. En vanaf deze zomer kunnen Antwerpenaren en bezoekers zich daarvoor neervlijen in een gloednieuw park. Op 17 mei wordt het nieuwe Zuidpark officieel en feestelijk ingehuldigd. De site, die dienst deed als inspiratieloze steenvlakte en parking, werd de voorbije jaren omgetoverd tot een groene oase van rust.

Aan terrasjes in onze stad uiteraard geen gebrek. Maar de zomer staat ook steevast garant voor een ruim aanbod aan zomerbars. Bar SOMMAR bijvoorbeeld viert niet enkel zijn comeback na een jaartje afwezigheid, maar evengoed zijn tiende verjaardag. En dat doen ze gezien hun locatie aan de Rijnkaai, bij één van de mooiste zonsondergangen in Antwerpen. Een overzicht met alle zomerbars, vind je hier.

Nog maar aan de derde editie toe, en toch al tot vaste waarde uitgegroeid in de festivalzomer: Live /s Live. Op wandelafstand van het stadscentrum van Antwerpen zette de organisatie dit jaar opnieuw een line-up neer om U tegen te zeggen. De twee podia rond de Middenvijver mogen dit jaar onder andere The National, Editors, Paolo Nutini, Gossip en Smashing Pumpkins verwelkomen.


Us By Night

26 tot 28 september 2024

Us by Night herdefinieert op een unieke manier het idee van een conferentie en combineert een festival van kunst en creativiteit met het spannende van het nachtleven. Als invloedrijk driedaags evenement, dat toonaangevend is in de visuele cultuur, biedt het een frisse, ongeëvenaarde benadering van een avondje uit.

Als een geweldig themapark voor creatieven, met drie podia en een bijzondere night market presenteert het festival een gevarieerde line-up van ruim 70 sprekers en live artiesten uit verschillende creatieve disciplines. Deze mix van creativiteit en nachtleven is ontworpen om gemeenschappelijke ideeën aan te wakkeren, waardoor Us by Night een baken wordt voor zowel gevestigde als opkomende talenten in de nationale én internationale creatieve community.

Us By Night is intussen toe aan zijn vierde editie. De voorbije jaren kreeg het evenement internationale bekendheid en trok het elke dag meer dan 3.000 unieke bezoekers uit 50 landen.

Us by Night - 26-27-28 Sep 2024 - Antwerp, Belgium
A design & creativity festival turned into a unique nocturnal experience, spanning over 3 nights. Come join us & 70+ speakers for a touch...
Us by Night

De lijstjes blijven komen

 

In januari berichtten we al dat het gerenommeerde reismagazine Condé Nast Antwerpen tipte als citytripbestemming in 2024. Ook vakblad Architectural Digest zette onze stad mee op de kaart. En daar is het niet bij gebleven: ook de toonaangevende Britse kranten The Times en The Independent tipte Antwerpen onlangs als citybreak. The Independent omschrijft Antwerpen als iconische modestad, en beweert dat ons cultureel aanbod kan concurreren met om het even welke andere Europese stad. The Times kan niet anders dan dat beamen natuurlijk, en stipuleert dan weer dat Antwerpen ‘a delicious food hub’ is… ​

Five cultural European city breaks that are still under-the-radar
Branch off the beaten track with our pick of the best under-the-radar cities with cultural clout
The Independent
These are the 40 most exciting cities to visit in 2024
Berlin has a new Cold War museum, Marseille is hosting Olympic sailing and the world’s greatest art show is in Venice — here are the year’s most exhilarating breaks
The Sunday Times

Verder nog op de agenda…


Kom het allemaal zelf ontdekken in Antwerpen! Contacteer ons:

Stad Antwerpen | Pers & PR

Website | Instagram | Facebook |Linkedin

Copyright header: Paul Kindersley

Nieuwsbrief
Over Visit Antwerpen

Antwerpen, stad aan de stroom, wereldhaven, internationaal diamantcentrum, thuishaven van Rubens en gegeerd modemekka. Haar vele facetten maken van Antwerpen een stad zoals die hoort te zijn: een bruisende, gastvrije metropool op mensenmaat, gezellig en hartverwarmend, doorweven met verkwikkend groen en rustgevende hoekjes. Een geweldig shoppingparadijs met winkels van gerenommeerde Antwerpse ontwerpers en superieur vakmanschap. Een cultuurstad gezegend met oogstrelende architectuur, bezielde kunstwerken en imposante monumenten. In de cafés worden de beste bieren geschonken en in de vele restaurants kunnen foodies genieten van de heerlijkste traditionele en multiculturele gerechten. Antwerpen anders en leuker, kom zelf ontdekken waarom!