Culinaire hotspot

Antwerpen heeft een veelzijdige culinaire identiteit. Als stad met de tweede grootste haven van Europa, heeft Antwerpen zich sinds de 16de eeuw ontegensprekelijk ontpopt tot een smeltkroes van culturen, ideeën, erfgoed, hapjes, drankjes en specerijen van over de hele wereld. Dat maakt het gastronomisch DNA van de stad ook zo uniek. Elke Antwerpse wijk heeft een eigen karakter. Stuk voor stuk levendig, maar telkens met een andere, typische energie. Kom ze ontdekken, en vind je culinaire match!

HET ZUID

Op het eerste gezicht wordt ‘het Zuid’ gekenmerkt door brede lanen, rijzige herenhuizen en uitnodigende pleintjes met zonnige terrassen. Wie er iets langer rondhangt, maakt ook kennis met de vernieuwende kunstenaars, de hedendaagse musea en de eigenzinnige designwinkels. De vele cafés, restaurants en cocktailbars zorgen voor een bruisend nachtleven.

Start je dag met een ontbijt bij Charlie’s in de Volkstraat: een straat met een geweldige mix van stijlen en smaken.

Voor een Oosterse verwennerij maak je een keuze tussen 5 Flavors Mmei; een authentiek Chinees restaurant met traditionele Kantonese gerechten, of Bún Bar & Restaurant; door Gault&Millau verkozen tot beste Aziatisch restaurant van 2019.

Loop verder zuidwaarts langs de Volkstraat tot je de Leopold De Waelplaats bereikt. Het indrukwekkende Koninklijk Museum voor Schone Kunsten neemt bijna een kwart van het plein in beslag. Deze locatie ademt dan ook grandeur. Maar in de praktijk hangt er in veel zaken een ontspannen en ongedwongen sfeer. Verwen jezelf met comfort food bij Ellis Gourmet Burger of las even een pauze in bij een van de gezellige cafeetjes. Bij Hopper, bijvoorbeeld, kan je zelfs een jazzoptreden meepikken. Het is misschien niet chique, maar de lekkerste kebab ter wereld eet je in Antwerpen! Finjan is een icoon dat tot ver buiten de stad bekendheid geniet.

Zin in meer luxe? Om de hoek ligt Kommilfoo *, al meer dan 10 jaar trotse eigenaar van een Michelinster. Chef Olivier de Vinck brengt je gegarandeerd in de wolken met wat er op je bord belandt.

Ook bij Album, amper 2 straten verder, ben je voor een creatief diner aan het goede adres. De inventieve, lichte gerechten volgen de seizoenen en het zuurdesembrood is simpelweg heerlijk.

Op een zonnige namiddag moet je op de Marnixplaats zijn. Maar liefst 8 straten komen hier samen en vormen een gezellig plein dat onder hippe buurtbewoners aan populariteit wint. ​ Je vindt op de ruime terrassen zeker een plaatsje om heerlijk in de zon te genieten. Geniet van een lekker aperitief bij Vitrin, een biertje bij Baron of een verfijnde visschotel in de Fiskebar. Voor de beste smashed burgers (hamburgers waarbij het gehakt wordt geplet) moet je achter de hoek bij Plump zijn. Op de kaart staan ook verschillende sharing dishes om duimen en vingers bij af te likken. Een lekker craftbeer of natuurwijn erbij en je avond kan niet meer stuk!

Wandelgrage zielen zetten best nog een stapje verder en wagen zich buiten de Leien, de grote boulevards waar vroeger de Antwerpse stadsomwalling lag. In AND/OR serveren chef Karen Shu en haar partner en sommelier Tatiana Gumuchdjian een geïnspireerd plant-based menu gecombineerd met topwijnen. De ongedwongen New Yorkse sfeer heeft Karen Shu gratis en voor niks mee geïmporteerd.

Nog een drankje na het avondeten? Hier ben je aan het juiste adres! Vier topadresjes op amper één kilometer van elkaar: het Zuid heeft een ‘gouden as’ van cocktailbars. BarBurbureBar ZarBelroy’s Bijou, en SIPS doen elke cocktailfan een vreugdesprongetje maken. Je kan ze alle vier uitproberen, op eigen risico ....

Voor wie hier liefst nooit meer vertrekt is er Hotel Pilar, een hip boetiekhotel, met een ontbijt- en lunchbar, en een schitterend terras. Een steenworp verderop runt de van oorsprong Iraanse Sepideh Sedaghatnia Divin. Hier trakteert ze haar gasten op zorgvuldig geselecteerde wijnen en bijpassende gerechten.

Pik ook deze toplocaties mee:

De nieuwe woonwijk Nieuw Zuid loopt op alle vlakken voorop. Je wandelt hier tussen de architecturale nieuwbouwparels, waar galerijen van internationaal niveau zich perfect tussen nestelen. Nog dit jaar verschijnt hier aan de Schelde een park met amfitheaters, 2 paviljoenen voor horeca en tentoonstellingen en zelfs een stuk bos. Deze wijk is Antwerpen, futureproof.

Hoewel de wijk nog volop in ontwikkeling is, vind je hier toch al 2 toprestaurants van 2 jonge chefs, die allebei al een Michelinster ontvingen. Nicolas Misera zet in zijn gelijknamige restaurant Misera* vooral vis- en schaaldiergerechten op tafel. Generatiegenoot Dimitri De Koninck serveert in NEBO* Franse klassiekers met een moderne twist.

 

HET GROEN KWARTIER

De site van het voormalig Militair Hospitaal kreeg een nieuwe invulling en werd een groene, autovrije wijk: het Groen Kwartier. PAKT huisvest een heleboel creatieve en innovatieve culinaire adresjes in die majestueuze panden. Op de daken telen bewoners en restaurants groenten en houden ze bijenkorven. Ze hebben zelfs hun eigen 'Coeur de pakt'-tomaat. Ook vissen en kippen zijn van de partij!

Centraal in PAKT, kan je terecht bij ontbijtbar RACINE PAKT, compleet met zonnig dakterras. Alle ingrediënten zijn vers, huisbereid en overwegend van lokale oorsprong. Geniet van een espresso bij Caffènation: een beroemde Antwerpse koffiebar waar de bonen ter plaatse worden gebrand.

Rust even uit op het gras of speel een spelletje petanque en trek daarna naar stadsbrouwerij De Koninck voor een kijkje achter de schermen van het brouwproces. Uiteraard kan je het verrukkelijke bier ook proeven! In het belevingscentrum kom je meer te weten over de geschiedenis van de brouwerij, over hoe bier wordt gemaakt en over waarom in België elk bier in een ander glas wordt geschonken. ​

Redelijk verzadigd ondertussen? Wacht eens even, PAKT en Het Groen Kwartier hebben nog méér verrassingen in petto! Wat dacht je van The Jane **: een restaurant met 2 Michelinsterren in het adembenemende kader van een vroegere kapel? Gezelligheid en een lokale, biologische keuken bij Camionette? Of een smaakvolle zuurdesempizza met kraakverse groenten uit de daktuin bij Standard? Heb je gewoon zin in een biertje (of twee)? Zak dan af naar Speciale Belge: een industrieel uitziende bierzaak waar je kan kiezen uit een enorm gamma minder bekende bieren en één van de bieren uit hun eigen microbrouwerij.

Je geniet van een comfortabele nachtrust in het vroegere Augustijnenklooster, nu een designhotel: August. Er is een wellness, een cocktailbar en een restaurant, waar het menu wordt samengesteld door Nick Bril, chef in The Jane.

Pik ook deze toplocaties mee:

Loop onder de neobarokke spoorbrug door en bereik zo de Zurenborgwijk. Dit toonbeeld van grandeur uit de belle epoque bereikt haar toppunt in de Cogels-Osylei. Na een wandeling door de elegante 19de eeuwse straat vol eclectische art-nouveauvilla's geniet je van een drankje op de sfeervolle Dageraadplaats. Voor een fantastische maaltijd is het nieuwe SOIXANTE the place to be!

DOMESTIC is dan weer een waanzinnig lekkere banketbakkerij. In sterrenrestaurant Dôme * staat de Franse keuken centraal. En natuurlijk tref je in deze buurt ook internationale keuken aan.

HISTORISCH STADSCENTRUM

In het historisch stadscentrum is de hele wereldkeuken vertegenwoordigd, maar je moet hier beslist een aantal klassiekers uitproberen. Verdwaal in de smalle straatjes met eeuwenoude huizen of bewonder de indrukwekkende Grote Markt in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Vind hier je favoriete bruine kroeg of je lievelingsrestaurant en slenter na de maaltijd langs de oevers van de Schelde.

Wie verslaafd is aan cafeïne, kan het eerste shot van de dag halen bij Caffe Mundi. Ze selecteren, branden en malen de bonen zelf. Proef dus zeker hun unieke koffie van de maand!

Zin in een snack? De lekkerste verse garnaalkroketten in de stad eet je bij Fish à gogo, recht tegenover de kathedraal. Combineer ze met frietjes van de legendarische Frituur n° 1 in de Hoogstraat. Spoel alles door met een koel Bolleke in Den Engel, van waaruit je de kathedraal en het stadhuis, een unieke combinatie van gotische en renaissance architectuur, kan bewonderen.

Om de hoek, in de Muntstraat, ligt een parkje dat tijdens de zomermaanden bijzonder populair is. Geniet in het zonnetje van een lunch met Aziatische toetsen op het ruime terras van Camino. Of opteer voor een organische, duurzame lunch (sharing concept) bij Native. De vlakbij gelegen Kloosterstraat, waar je veel antiekzaken en designwinkels aantreft, is zeker een bezoek waard.

Tussen de Muntstraat en het historisch centrum in ligt een gezellig ietwat verborgen plein: de Vrijdagmarkt. Stop bij MARIGOLD voor een heerlijk aperitief, of bij Dim Dining* voor elegante en innovatieve Japanse keuken bekroond met een Michelinster. Aanrader: het 5-gangenmenu met een heerlijk glas bijpassende wijn of saké.

Heerlijk eten kan je ook bij ‘t Fornuis*, waar levende legende Johan Segers je sinds 1977 op de fijnste gerechten vergast. Sinds 1986 heeft hij ook een Michelinster. Een steenworp hier vandaan ligt het verfijnde wijnrestaurant InVINcible, waar chef en sommelier Kenny Burssens een 3-gangenmenu serveert. Hier krijg je echt waar voor je geld. Probeer zeker de vol-au-vent of de zeebaars in zoutkorst.

Niet te missen: mosselen met friet, hét nationale gerecht van België. In Restaurant Maritime wordt die smaakvolle klassieker al meer dan 50 jaar geserveerd. Wie van de klassieke keuken houdt, vindt zeker ook zijn gading in In De Balans. Verwacht je aan verfijnde gerechten en een oogverblindend interieur.

In de schaduw van de Sint Pauluskerk, roert ladychef Victor Avonds in de potten van haar eigen restaurant VICTOR. Na een internationale carrière in Londen keert ze terug naar haar roots. Eten zonder regels, maar wel steevast van hoge kwaliteit. Hier geniet je bij de maaltijd van verschillende interessante ciders.

Breng zeker een bezoekje aan een iconische trekpleister in Antwerpen: de Handelsbeurs. Het prachtige neogotische gebouw dateert uit 1531 en huisvestte de eerste handelsbeurs ter wereld. Na een langverwachte renovatie gingen de deuren opnieuw open in 2019. Vlakbij ligt de Schippersbeurs, waar internationale scheepslui de Handelsbeurs kwamen bevoorraden. Restaurant Fiera serveert hier een keuken met invloeden uit de vier windstreken.

Overnachten kan in het luxueuze Sapphire House Antwerp, Autograph Collection, een hotel uit de Marriott keten.

Dé blikvanger in het historisch centrum is ontegensprekelijk de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Met een hoogte van 123 meter is het de grootste gotische structuur in de Benelux, waaraan 169 jaar werd gebouwd. Binnen kan je niet alleen de adembenemende architectuur bewonderen, maar ook een indrukwekkende collectie beroemde kunstwerken, waaronder een reeks schilderijen van Rubens. Ga voor een slaapmutsje langs bij Witzli Putzli: een Antwerpse vaste waarde tegenover het schip van de kathedraal, waar je heerlijk van de nachtelijke sfeer geniet.

Pik ook deze toplocaties mee:

​Net ten zuiden van de drukste winkelstraat in Antwerpen, de Meir, ligt de theaterbuurt of het ‘Quartier Latin’. Het is de thuishaven van de 4 belangrijkste theaterzalen, waaronder de Bourla uit de 19de eeuw; de laatste theaterzaal in Europa waar de originele theatermachines nog intact zijn. Onder creatievelingen, studenten en lekkerbekken staat de buurt bekend om haar mode, interieurwinkels, schitterende architectuur en - uiteraard - horeca.

Even op adem komen tijdens het shoppen? Schuif aan in Sergio Hermans’ Le Pristine*, dat al na amper 6 maanden een eerste Michelinster behaalde. Dit restaurant van de topchef herbergt een gezellig café, waar je na een duik in het jachtige stadsleven heerlijk kan ontspannen. Naast Le Pristine opende in juni 2022 nog een tweede zaak van Sergio Herman: Blueness. In deze dining-bar proef je moderne Franse keuken met Japanse accenten. Zowel maître als chef verdienden hun strepen bij Oud Sluis*** en The Jane**.

MATOBAR, geesteskind van Maaike Notte en het modeduo Bart en Tom van LES HOMMES, opende recent en is meteen een schot in de roos. Fans van eerlijke Italiaanse keuken met kwaliteitsingrediënten wanen zich hier eventjes in het modieuze Milaan.

Een paar honderd meter verder, naast ‘Den Botaniek’, opende in de lente van 2022 het vijfsterrenhotel BOTANIC Sanctuary Antwerp. Je kan er terecht in de 2 gastronomische restaurants van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens: Bar Bulot en Hertog Jan at Botanic Antwerp**, dat meteen bekroond werd met 2 Michelinsterren. Of geniet van een exquise cocktail als apéro of digestif in Henry’s Bar. Henri-Ferdinand van Heurck was in de 19e eeuw directeur van de Botanische tuin, en het is duidelijk dat zijn liefde voor planten, het culturele erfgoed en de Botaniek als inspiratie dienen. Voor fine casual dining kan je op dezelfde site terecht bij Fine Fleur* , het restaurant van Jacob Jan Boerma en Thomas Diepersloot.

Kuier op zaterdag over de markt op het Theaterplein voor de Stadsschouwburg. Aan de vele kraampjes vind je ingrediënten uit de hele wereld. Proef de kruidige Marokkaanse hapjes of neem oesters bij een glaasje cava. Het kraam in de vorm van een vuurtoren is letterlijk niet te missen. Daar eet je zowat de lekkerste kaas- en garnaalkroketten in de stad. Drink een Gueuze bij Oud Arsenaal of ontmoet buurtbewoners en lokale bekendheden in de traditionele pub De Duifkens.

 

Eilandje

Wat ooit de oude haven van Antwerpen was, is nu een door water omringde hotspot met hippe adresjes langs de vroegere laadkaaien, monumentale pakhuizen en magazijnen. Kuier langs het koele water met de zon op je gezicht terwijl je de architectuur van het MAS bewondert.

Vanuit het stadscentrum kan je door het Felixpakhuis wandelen. Dat is een monumentale opslagplaats uit 1861 die nu het stadsarchief herbergt. Op de benedenverdieping vind je een restaurant en een evenementenhal. Een wandeling door de karakteristieke centrale hal moet je zeker op Instagram vastleggen!

Op een zomerse dag is de koele bries over het water misschien nét niet verfrissend genoeg. In ijssalon Cremerie Germaine geniet je van heerlijke gelato en kan je een kijkje nemen in hun ‘ijslaboratorium’. Nog altijd veel te warm? Probeer af te koelen met een vers getapt Bolleke in het volkse café ‘t Licht der Dokken.

Een lekkere lunch, cocktail of diner met zicht op de Schelde is een must wanneer je Antwerpen bezoekt. Bij Vis van A, een zaak van Bart De Pooter, doe je je tegoed aan heerlijk verse seafood met zicht op de rivier. Aan het andere uiteinde van het dok vind je Au Vieux Port: een restaurant in Parijse sfeer, dat bekend staat om de aan tafel bereide geperste eend én de kaaskroketten.

Op de Oudeleeuwenrui, achter het Felix Pakhuis, serveert ​ chef Ingrid Neven in haar restaurant Pazzo een moeiteloze mix van Japanse, Franse en Italiaanse smaken.

Terwijl de zon langzaam ondergaat, schuif je in Zilte *** aan voor een diner met spectaculair uitzicht. Dit restaurant kreeg in 2021 nog een derde Michelin ster en wordt uitgebaat door chef Viki Geunes. Geniet met volle teugen van zijn creatieve, hedendaagse en tot in de puntjes uitgewerkte gerechten op het dak van het MAS.

Loop voorbij het MAS langs de dokken en ontdek het nieuwe Havenhuis (ontworpen door Zaha Hadid), dat al vanop een afstand fonkelt als een diamant. Zo bereik je de Cadixwijk en kom je steeds dichter bij de haven. Misschien is dit het uitgelezen moment voor verse vis? Bij Fiskeskur, gevestigd in een vroeger, klein douanekantoor, geniet je de hele dag door van vis en fingerfood. Binnen kan het wat klein lijken, maar op het ruime terras kan je heerlijk ontspannen. Aan de andere kant van de Londonbrug vind je Antwerpens nieuwste sterrenzaak, Pont-Neuf*. Chef Tommy Bocklandt mag sinds 2024 pronken met een Michelinster.

Nog een opmerkelijk terras is dat van Bar Paniek. De hangars kregen een nieuwe bestemming en bieden nu onderdak aan verschillende artistieke initiatieven. De weelderige planten zorgen voor een speciale sfeer. Ga zitten op de met kasseien afgewerkte kaai, kijk uit over het water en koester de illusie dat je in je eigen tuin zit. Tip: proef een Seefbier, een typisch Antwerps biertje dat naar verluidt al sinds de 16de eeuw wordt gebrouwen. Het was enorm populair in de 19de eeuw, maar verdween rond 1930. Het recept was jaren zoek, tot de Antwerpse Brouw Compagnie het bier in 2012 opnieuw lanceerde. Een geweldig succes!

Laat je door de Franse chef Lionel Bethaz verrassen in het gezellige restaurant Evidence. De nadruk ligt hier op lokale, verse producten en een waanzinnige restaurantervaring.

CENTRAAL STATION & NOORD

Klaar voor een reis rond de wereld? Hier wonen meer dan 170 verschillende nationaliteiten (van de zowat 200 die we wereldwijd onderscheiden) samen. Antwerpen is dan ook een op-en-top multiculturele stad. Dat valt vooral op in dit noordelijk district en in de stationsbuurt. Hier tref je de meest uiteenlopende keukens aan: letterlijk voor elk wat wils.

Uitgangspunt is het Centraal Station, dat vanouds bekend staat als een van de mooiste stations ter wereld. Deze ‘spoorwegkathedraal’, zoals Antwerpenaren het station ook wel noemen, is echt een pareltje! Vlakbij, verstopt in een hoek van het grote Astridplein, ligt de ingang van één van de oudste en mooiste dierentuinen ter wereld. Die werd in 1843 gesticht, en veel van de prachtige oude gebouwen zijn goed bewaard gebleven.

Recht tegenover het Centraal Station ligt Antwerpens eigen Chinatown. Naast de kleurrijke Chinese winkels en restaurants zijn in de wijk veel zaken van Thaise, Filippijnse en Nepalese oorsprong terug te vinden. Ga langs bij The Best voor Kantonese gerechten, Bai Wei voor handgemaakte noedels en Pho Viet voor Vietnamese keuken met een moderne twist.

Chocolade Del Rey is al ruim 35 jaar een van onze beste ambachtelijke chocolatiers. Kies 1 van hun 12 varianten van warme chocolademelk voor onderweg. Zoetebekken bezoeken zeker Chocolate Nation: het grootste chocolademuseum ter wereld, waar je een interactieve rondleiding kan volgen.

De onlangs gerenoveerde overdekte versmarkt Criée is al tientallen jaren een gevestigde waarde voor wie houdt van verse producten. Twee ambachtelijke slagers en een gevogelte- en wildspecialist vullen een verstoog van 66 meter. Ga er de sfeer opsnuiven, of neem vers vlees en delicatessen mee.

Dorst gekregen? Proef een ambachtelijk biertje bij Beerlovers Bar. Zij bieden 12 bieren van ‘t vat en 150 speciale bieren op fles.

De beroemde Antwerpse diamantwijk ligt om de hoek. Daarachter ligt de Joodse wijk: een van de grootste ter wereld, met tal van koosjer restaurants. Hoffy’s is het bekendste koosjer restaurant van het land. De delicatessenzaak met restaurant wordt uitgebaat door de broers Hoffman. Je kan er terecht voor traditionele Joodse gerechten.

Aan de overzijde van het Sint-Jansplein bevindt zich Bistrot du Nord*: een authentieke bistro met 1 Michelinster die topproducten serveert.

Loop verder in noordelijke richting en ontdek Park Spoor Noord. Het park, vroeger een verlaten rangeerstation, heeft een oppervlakte van meer dan 10 hectare met waterpartijen, speelpleinen, een skatepark en een zomerbar met ruim zonneterras. Uiteraard een enorme hit onder de buurtbewoners!

Terwijl je richting de wijk Dam wandelt, ontdek je de slachthuisbuurt. De restaurants hier serveren een uitgebreid vleesassortiment. Proef de steak tartaar in Bart-à-vin, een art-decobistro in een voormalige varkensuitbeenderij die een verse Franse keuken serveert. Wie houdt van grote porties in een rustieke sfeer, kan terecht bij Pietrain.

In Veranda stelt chef Davy Schellemans een seizoensgebonden 5-gangenmenu samen, geserveerd met natuurlijke wijnen in een moderne, industriële setting. Recent opende hij enkele honderden meters verder een restaurant waar je vroeger een iconische bruine kroeg uit de buurt vond: Café Commercial. De authentieke sfeer en het interieur zijn nog steeds hetzelfde, maar het menu is eigentijds, seizoensgebonden en vooral laagdrempelig. Smullen van gerechten van een topchef in een ongedwongen sfeer, bestaat er iets beters dan dat?

Culinaire tips van Antwerpse chefs
In 2021 vond de uitreiking van de World’s 50 Best Awards plaats in Antwerpen. We kozen 5 Antwerpse chefs die de culinaire diversiteit van de stad uitstralen en graag hun tips delen…
press.visitantwerpen.be
Perskits
Over Visit Antwerpen

Antwerpen, stad aan de stroom, wereldhaven, internationaal diamantcentrum, thuishaven van Rubens en gegeerd modemekka. Haar vele facetten maken van Antwerpen een stad zoals die hoort te zijn: een bruisende, gastvrije metropool op mensenmaat, gezellig en hartverwarmend, doorweven met verkwikkend groen en rustgevende hoekjes. Een geweldig shoppingparadijs met winkels van gerenommeerde Antwerpse ontwerpers en superieur vakmanschap. Een cultuurstad gezegend met oogstrelende architectuur, bezielde kunstwerken en imposante monumenten. In de cafés worden de beste bieren geschonken en in de vele restaurants kunnen foodies genieten van de heerlijkste traditionele en multiculturele gerechten. Antwerpen anders en leuker, kom zelf ontdekken waarom!