Winterperiode in Antwerpen
Nieuwsbrief - november 2023
Antwerpen heeft ook tijdens de gezellige wintermaanden heel wat in petto voor bezoekers en Antwerpenaren. In deze nieuwsbrief hebben we enkele hoogtepunten, nieuwtjes en tips verzameld. Wil je graag meer weten over een bepaald onderwerp, ben je op zoek naar beeldmateriaal of plan je een bezoek aan Antwerpen? Contacteer ons!
Antwerpen opgenomen in prestigieuze Condé Nast Traveler's 'The Best Places to Go in 2024'
Stad Antwerpen is opgenomen in de lijst 'The Best Places to Go in 2024' van het prestigieuze reismagazine Condé Nast Traveler. Dat magazine stelt elk jaar, samen met haar wereldwijd netwerk aan redacteurs, een lijst samen van de beste plekken om te bezoeken. Antwerpen prijkt nu dus tussen de 24 meest inspirerende reisbestemmingen ter wereld. Condé Nast Traveler roemt de diamanthoofdstad van de wereld als een verborgen parel, met een veelzijdig aanbod aan culturele activiteiten voor een weekend plezier.
Winter in Antwerpen
08.12.2023 - 07.01.2024
Van vrijdag 8 december 2023 tot zondag 7 januari 2024 baadt het historische centrum van Antwerpen in een betoverende sfeer en kunnen bezoekers naar jaarlijkse traditie rekenen op klassiekers zoals de kerstmarkt en de ijspiste. Nieuw dit jaar is de uitbreiding naar twee nieuwe locaties: het Hendrik Conscienceplein en het Operaplein. Maar ook op de gekende pleinen is er heel wat te beleven. Denk onder andere aan de nostalgische sfeer van een authentieke kerstmarkt op de Grote Markt, sportieve winterpret op de Groenplaats en muzikale verwondering op de Handschoenmarkt. De Lichtjeslaan op de Suikerrui licht de hele straat op en zal ongetwijfeld prachtige foto’s opleveren.
Krasse Koppen
Nog tot 21 januari 2024
KMSKA
Kunstenaars in de Lage Landen waren gefascineerd door het menselijk gezicht en beeldden het vaak af. Niet alleen in portretten. Ze schilderden ook gezichten waarbij de identiteit van het model er niet toe deed. Denk aan de groteske hoofden van Quinten Metsijs, de boerenkoppen van Pieter Bruegel, de hoofdstudies van Peter Paul Rubens en de expressieve bekken van Adriaan Brouwer en Rembrandt. Deze werken, soms 'tronies' genoemd, stellen niet iemand voor maar iets. Geen specifieke persoon maar een type, gevoel, of karaktertrek. Krasse Koppen verkent voor het eerst het verhaal achter deze intrigerende koppen en toont ze in al hun verscheidenheid. Het project is geworteld in innovatief wetenschappelijk onderzoek en wordt speels en toegankelijk vertaald. De expo toont een hoogstaande selectie van een zestigtal werken waaronder prestigieuze bruiklenen van Vlaamse Meesters (Metsijs, Bruegel, Rubens, Van Dyck, Jordaens en Brouwer) en internationale topkunstenaars (Dürer, Bosch, Barocci, Rembrandt en Vermeer).
Zeldzaam en onmisbaar | 100 topstukken uit Vlaamse collecties
Nog tot 25 februari 2024
MAS | Museum aan de Stroom
Magritte, Bacon, Ensor, Moore, Jordaens, Rubens… Het zijn maar enkele van de wereldberoemde namen die dit najaar in het MAS te zien zijn. De niet te missen expo ‘Zeldzaam en onmisbaar’ brengt een unieke selectie van topstukken waar je anders heel Vlaanderen voor moet doorkruisen, of die zelfs nooit publiek toegankelijk zijn. En dat ter ere van de twintigste verjaardag van het Vlaams topstukkendecreet.
Van crabbelinge tot carton | Tekeningen van Bruegel tot Rubens uit Vlaamse Collecties
Nog tot 18 februari 2024
Museum Plantin-Moretus
Met deze tentoonstelling toont het Museum Plantin-Moretus de 80 mooiste oude tekeningen uit Vlaamse collecties. Het geheel vormt een verbluffend én representatief overzicht van hoe en waarom men tekende in onze contreien in de 16de en 17de eeuw. De topstukken uit de eigen collectie vormen de basis van deze tentoonstelling, maar ze worden aangevuld met complementaire topstukken uit andere Vlaamse openbare en privécollecties. Het is een unieke gelegenheid om enkele kleppers naast elkaar te zien, zoals het schetsboekje van de 12-jarige Rubens, het 10 meter lange Panorama van Zeeland van Antoon van den Wijngaerde en de uiterst zeldzame Italië-schetsboekjes van de beeldhouwer Pieter Verbruggen. En naast grote namen als Frans Floris, Pieter Bruegel, Anthony Van Dyck of Jacques Jordaens, zijn de prachtige en zelden getoonde bladen van minder gekende tekenaars als Jan van Stinemolen, Hans Collaert, Pieter van Lint, Godfried Maes en Jan Erasmus Quellinus een verrassende ontdekking.
Baloji neemt het MoMu over
Nog tot 16 juni 2024
MoMu
Baloji is rapper, dichter, modeontwerper en regisseur. Hij stelde een expo samen, gebaseerd op zijn laatste speelfilm ‘Augure’. Via video’s, maskers, kleding en installaties toont hij hoe je naar de cultuur van de hedendaagse Belgische en Congolese identiteit kan kijken.
ECHO. Gehuld in herinnering
Nog tot 25 februari 2024
MoMu
Deze nieuwe expo in MoMu verkent de intieme band tussen kleding en herinnering door de ogen van drie artiesten. Kunstenares Louise Bourgeois, ontwerpster Simone Rocha en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker leiden je door het verhaal van ECHO. Drie vrouwen die, ieder in hun eigen discipline, echo’s uit het verleden brengen en herinneringen verweven aan kleding en textiel. Alle drie zijn ze bekend voor de tactiele en emotionele intensiteit van hun werk. Bezoekers van deze expo ontdekken er verschillende thema’s: het gaat over wat we meedragen van onze kindertijd en jeugdjaren, over de ervaring van het moederschap, over koesteren en herstellen, over ouder worden en nostalgie.
Conversations | Hedendaagse en historische meesters in gesprek.
Nog tot 3 maart 2024
Museum Mayer van den Bergh
Hedendaagse kunstenaars gaan in gesprek met de unieke verzameling van de negentiende-eeuwse kunstliefhebber Fritz Mayer van den Bergh. Ze lieten zich inspireren door de Dulle Griet van Pieter Bruegel, de portretten van Cornelis De Vos en Alessandro Allori, stillevens van Antwerpse meesters zoals Daniël Seghers, werken van Jacob Jordaens, Joachim Patinir en Gerard de Lairesse … Ook de toegepaste kunsten die zo rijkelijk in de museumcollectie vertegenwoordigd zijn, krijgen een hedendaags antwoord. Onder meer Jonathan Meese, Tal R, Ben Sledsens, Bram Demunter, Rinus Van de Velde en Dennis Tyfus creëren speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk.
Het resultaat is een verrassende dialoog tussen historische en hedendaagse meesters, gepresenteerd in het sfeervolle interieur van Museum Mayer van den Bergh.
Kom het allemaal zelf ontdekken in Antwerpen! Contacteer ons:
Stad Antwerpen | Pers & PR
Website | Instagram | Facebook |Linkedin
Copyright headerbeeld: Lucid