Winterperiode in Antwerpen

Winterperiode in Antwerpen

Nieuwsbrief - november 2023

Antwerpen heeft ook tijdens de gezellige wintermaanden heel wat in petto voor bezoekers en Antwerpenaren. In deze nieuwsbrief hebben we enkele hoogtepunten, nieuwtjes en tips verzameld. Wil je graag meer weten over een bepaald onderwerp, ben je op zoek naar beeldmateriaal of plan je een bezoek aan Antwerpen? Contacteer ons!


Antwerpen opgenomen in prestigieuze Condé Nast Traveler's 'The Best Places to Go in 2024'

Stad Antwerpen is opgenomen in de lijst 'The Best Places to Go in 2024' van het prestigieuze reismagazine Condé Nast Traveler. Dat magazine stelt elk jaar, samen met haar wereldwijd netwerk aan redacteurs, een lijst samen van de beste plekken om te bezoeken. Antwerpen prijkt nu dus tussen de 24 meest inspirerende reisbestemmingen ter wereld. Condé Nast Traveler roemt de diamanthoofdstad van de wereld als een verborgen parel, met een veelzijdig aanbod aan culturele activiteiten voor een weekend plezier.


Winter in Antwerpen

08.12.2023 - 07.01.2024

Van vrijdag 8 december 2023 tot zondag 7 januari 2024 baadt het historische centrum van Antwerpen in een betoverende sfeer en kunnen bezoekers naar jaarlijkse traditie rekenen op klassiekers zoals de kerstmarkt en de ijspiste. Nieuw dit jaar is de uitbreiding naar twee nieuwe locaties: het Hendrik Conscienceplein en het Operaplein. Maar ook op de gekende pleinen is er heel wat te beleven. Denk onder andere aan de nostalgische sfeer van een authentieke kerstmarkt op de Grote Markt, sportieve winterpret op de Groenplaats en muzikale verwondering op de Handschoenmarkt. De Lichtjeslaan op de Suikerrui licht de hele straat op en zal ongetwijfeld prachtige foto’s opleveren.

Dit is Winter in Antwerpen | Antwerpen.be
Beleef een magische winter in Antwerpen vanaf vrijdag 8 december 2023.
Visit Antwerpen

Krasse Koppen

Nog tot 21 januari 2024

​KMSKA

Kunstenaars in de Lage Landen waren gefascineerd door het menselijk gezicht en beeldden het vaak af. Niet alleen in portretten. Ze schilderden ook gezichten waarbij de identiteit van het model er niet toe deed. Denk aan de groteske hoofden van Quinten Metsijs, de boerenkoppen van Pieter Bruegel, de hoofdstudies van Peter Paul Rubens en de expressieve bekken van Adriaan Brouwer en Rembrandt. Deze werken, soms 'tronies' genoemd, stellen niet iemand voor maar iets. Geen specifieke persoon maar een type, gevoel, of karaktertrek. Krasse Koppen verkent voor het eerst het verhaal achter deze intrigerende koppen en toont ze in al hun verscheidenheid. Het project is geworteld in innovatief wetenschappelijk onderzoek en wordt speels en toegankelijk vertaald. De expo toont een hoogstaande selectie van een zestigtal werken waaronder prestigieuze bruiklenen van Vlaamse Meesters (Metsijs, Bruegel, Rubens, Van Dyck, Jordaens en Brouwer) en internationale topkunstenaars (Dürer, Bosch, Barocci, Rembrandt en Vermeer).


Zeldzaam en onmisbaar | ​100 topstukken uit Vlaamse collecties

Nog tot 25 februari 2024

​MAS | Museum aan de Stroom

Magritte, Bacon, Ensor, Moore, Jordaens, Rubens… Het zijn maar enkele van de wereldberoemde namen die dit najaar in het MAS te zien zijn. De niet te missen expo ‘Zeldzaam en onmisbaar’ brengt een unieke selectie van topstukken waar je anders heel Vlaanderen voor moet doorkruisen, of die zelfs nooit publiek toegankelijk zijn. En dat ter ere van de twintigste verjaardag van het Vlaams topstukkendecreet.

Zeldzaam & Onmisbaar
Michelangelo, Magritte, Francis Bacon, Ensor, Henry Moore en Rubens … Het zijn maar enkele van de wereldberoemde namen die in het najaar 2023 in het MAS te zien zijn. De niet te missen expo ‘Zeldzaam & onmisbaar’ brengt een persoonlijke selectie van een kleine 100 werken uit de Vlaamse Topstukkenlijst. Kunstwerken, manuscripten en artefacten waarvoor bezoekers anders Vlaanderen moet doorkruisen zijn nu tijdelijk op één plek te bewonderen. Sommige stukken worden voor het eerst tentoongesteld. En dat alles ter ere van de twintigste verjaardag van het Vlaams Topstukkendecreet.
MAS | Museum aan de Stroom

Van crabbelinge tot carton | Tekeningen van Bruegel tot Rubens uit Vlaamse Collecties

Nog tot 18 februari 2024

​Museum Plantin-Moretus

Met deze tentoonstelling toont het Museum Plantin-Moretus de 80 mooiste oude tekeningen uit Vlaamse collecties. Het geheel vormt een verbluffend én representatief overzicht van hoe en waarom men tekende in onze contreien in de 16de en 17de eeuw. De topstukken uit de eigen collectie vormen de basis van deze tentoonstelling, maar ze worden aangevuld met complementaire topstukken uit andere Vlaamse openbare en privécollecties. Het is een unieke gelegenheid om enkele kleppers naast elkaar te zien, zoals het schetsboekje van de 12-jarige Rubens, het 10 meter lange Panorama van Zeeland van Antoon van den Wijngaerde en de uiterst zeldzame Italië-schetsboekjes van de beeldhouwer Pieter Verbruggen. En naast grote namen als Frans Floris, Pieter Bruegel, Anthony Van Dyck of Jacques Jordaens, zijn de prachtige en zelden getoonde bladen van minder gekende tekenaars als Jan van Stinemolen, Hans Collaert, Pieter van Lint, Godfried Maes en Jan Erasmus Quellinus een verrassende ontdekking.

Van crabbelinge tot carton
Met deze tentoonstelling toont het Museum Plantin-Moretus de 85 mooiste oude tekeningen uit Vlaamse collecties. Het geheel vormt een verbluffend én representatief overzicht van de tekenkunst in onze contreien in de 16de en 17de eeuw.
Museum Plantin-Moretus

Baloji neemt het MoMu over

Nog tot 16 juni 2024

MoMu

Baloji is rapper, dichter, modeontwerper en regisseur. Hij stelde een expo samen, gebaseerd op zijn laatste speelfilm ‘Augure’. Via video’s, maskers, kleding en installaties toont hij hoe je naar de cultuur van de hedendaagse Belgische en Congolese identiteit kan kijken.

ECHO. Gehuld in herinnering

Nog tot 25 februari 2024

MoMu

Deze nieuwe expo in MoMu verkent de intieme band tussen kleding en herinnering door de ogen van drie artiesten. Kunstenares Louise Bourgeois, ontwerpster Simone Rocha en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker leiden je door het verhaal van ECHO. Drie vrouwen die, ieder in hun eigen discipline, echo’s uit het verleden brengen en herinneringen verweven aan kleding en textiel. Alle drie zijn ze bekend voor de tactiele en emotionele intensiteit van hun werk. Bezoekers van deze expo ontdekken er verschillende thema’s: het gaat over wat we meedragen van onze kindertijd en jeugdjaren, over de ervaring van het moederschap, over koesteren en herstellen, over ouder worden en nostalgie. 

MoMu
MoMu

Conversations | Hedendaagse en historische meesters in gesprek.

Nog tot 3 maart 2024

Museum Mayer van den Bergh

Hedendaagse kunstenaars gaan in gesprek met de unieke verzameling van de negentiende-eeuwse kunstliefhebber Fritz Mayer van den Bergh. Ze lieten zich inspireren door de Dulle Griet van Pieter Bruegel, de portretten van Cornelis De Vos en Alessandro Allori, stillevens van Antwerpse meesters zoals Daniël Seghers, werken van Jacob Jordaens, Joachim Patinir en Gerard de Lairesse … Ook de toegepaste kunsten die zo rijkelijk in de museumcollectie vertegenwoordigd zijn, krijgen een hedendaags antwoord. Onder meer Jonathan Meese, Tal R, Ben Sledsens, Bram Demunter, Rinus Van de Velde en Dennis Tyfus creëren speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk.

Het resultaat is een verrassende dialoog tussen historische en hedendaagse meesters, gepresenteerd in het sfeervolle interieur van Museum Mayer van den Bergh.

Conversations. Hedendaagse en historische meesters in gesprek.
15 hedendaagse kunstenaars kijken naar de collectie van Fritz Mayer van den Bergh en gaan in dialoog met eeuwenoude schilderijen, ingetogen beeldhouwwerk en rijkelijke retabels. Een intrigerende blend van oud en nieuw waarbij je met hernieuwde blik kijkt.
Museum Mayer van den Bergh

Kom het allemaal zelf ontdekken in Antwerpen! Contacteer ons:

Stad Antwerpen | Pers & PR

Website | Instagram | Facebook |Linkedin

Copyright headerbeeld: Lucid

Nieuwsbrief
Over Visit Antwerpen

Antwerpen, stad aan de stroom, wereldhaven, internationaal diamantcentrum, thuishaven van Rubens en gegeerd modemekka. Haar vele facetten maken van Antwerpen een stad zoals die hoort te zijn: een bruisende, gastvrije metropool op mensenmaat, gezellig en hartverwarmend, doorweven met verkwikkend groen en rustgevende hoekjes. Een geweldig shoppingparadijs met winkels van gerenommeerde Antwerpse ontwerpers en superieur vakmanschap. Een cultuurstad gezegend met oogstrelende architectuur, bezielde kunstwerken en imposante monumenten. In de cafés worden de beste bieren geschonken en in de vele restaurants kunnen foodies genieten van de heerlijkste traditionele en multiculturele gerechten. Antwerpen anders en leuker, kom zelf ontdekken waarom!