Vooruitblik: 2024 in Antwerpen

Vooruitblik: 2024 in Antwerpen

Nieuwsbrief internationale pers - januari '24

Onze beste wensen!

Het persteam van stad Antwerpen wenst jullie allemaal het beste voor het komende jaar. In 2023 mochten we 250 buitenlandse journalisten ontvangen voor een perstrip. En op basis van wat er in de stad staat te gebeuren, maken we ons sterk dat we dat aantal minstens kunnen evenaren dit jaar. Ook in 2024 heeft onze stad namelijk heel wat te bieden op culinair en cultureel vlak, en zijn we opnieuw trotse gaststad voor evenementen met internationale uitstraling. Maar vooraleer we een tipje van de sluier oplichten, blikken we als echte Antwerpenaren met fierheid graag even terug op enkele hoogtepunten van afgelopen jaar.


Antwerpen gaststad voor uitreiking Michelinsterren

26 februari 2024

De uitreiking van de wereldvermaarde Michelinsterren voor België en Luxemburg vindt op maandag 26 februari 2024 plaats in het Flanders Meeting & Convention Center Antwerp. De keuze voor onze stad is allesbehalve toevallig. Sinds de 16e eeuw is Antwerpen een kosmopolitische smeltkroes van culturen, ideeën, erfgoed en gastronomie uit de hele wereld. Antwerpen staat bekend om haar kwaliteitskeuken met lokale en seizoensgebonden producten. Daarnaast vind je bij ons een breed aanbod aan bars en restaurants die uitblinken in sfeer en gezelligheid. Antwerpen telde in 2023 maar liefst 17 restaurants met één of meerdere Michelinsterren, wat uitzonderlijk veel is gezien onze bescheiden oppervlakte.

Antwerpen gaststad van de volgende MICHELIN Gids Ceremonie voor België & Luxemburg
De MICHELIN Gids Ceremonie voor België & Luxemburg 2024 wordt op 26 februari georganiseerd in A Room with a ZOO, te Antwerpen.
MICHELIN Guide

Vlaanderens Mooiste start in Antwerpen

31 maart 2024

Op 31 maart 2024 maakt Antwerpen zich weer op voor de start van de Ronde van Vlaanderen. De Ronde van Vlaanderen, ook wel Vlaanderens Mooiste, is een van de belangrijkste eendaagse internationale wielerwedstrijden ter wereld, een zogenaamde klassieker. De wedstrijd heeft een rijke historiek en werd voor de eerste keer georganiseerd in 1913. Sinds 2022 wordt de startplaats afwisselend in Antwerpen en in Brugge georganiseerd. Tijdens de laatste editie woonden enkele tienduizenden fans uit binnen- en buitenland de start bij op onze prachtige Grote Markt, en dit jaar doen we het niet voor minder. De top uit de wielerwereld rijdt een nog langer parcours door de Antwerpse binnenstad, alvorens echt ten strijde te trekken op Linkeroever.

Ronde van Vlaanderen
De Ronde van Vlaanderen, ook bekend als Vlaanderens Mooiste, is dé wielerhoogmis van het Vlaamse voorjaar. Op zondag 31 maart is Vlaanderen het epicentrum van de wie...
Flanders Classics Events

COME CLOSER

7 juni 2024 – 29 september 2024

Met COME CLOSER verkennen Middelheimmuseum - het openluchtmuseum van Antwerpen - en deSingel - hét internationaal kunstcentrum van Vlaanderen - samen de ruimte tussen sculptuur en performancekunst. Deze samenwerking brengt werken samen van een 25-tal kunstenaars uit binnen- en buitenland: sculpturen, interactieve installaties en performances. Wat ze delen is dit: ze veranderen de traditionele verhoudingen tussen de kunstenaar, het kunstwerk en het publiek. In COME CLOSER wordt de afstand tussen de drie vervangen door een spannende uitwisseling.

Zo zegt dit project niet alleen iets over de kunst van vandaag, maar ook over ons leven van elke dag. Want ook in de talloze interacties die we aangaan, elke dag, nemen we telkens andere rollen op. We zijn altijd onszelf, maar ook telkens een beetje iemand anders: online of niet, tussen collega’s, bij onze ouders, bij vrienden. Het is 'performen' in voortdurende uitwisseling met onze omgeving, en onderhevig aan allerlei factoren.

COME CLOSER
Met COME CLOSER verkennen Middelheimmuseum en internationaal kunstcentrum DE SINGEL samen de ruimte tussen sculptuur en performancekunst. Deze samenwerking brengt veelvormige werken samen, van een 25-tal kunstenaars uit binnen- en buitenland: installaties en performances.
Middelheimmuseum

Opening belevingscentrum Rubenshuis en tuin

Zomer 2024

In de zomer van 2024 opent het Rubenshuis, de stadsresidentie van de wereldberoemde Antwerpse barokschilder, een gloednieuw onthaalgebouw. Het gebouw is een ontwerp van Robbrecht en Daem architecten en vormt de toegang tot het universum van Rubens.

De gevel is een wervelend schouwspel van honderden zuiltjes. Het gebouw zit boordevol verwijzingen naar de kunst van Rubens, zoals de grote wenteltrappen met hun opwaartse beweging, en is opgevat als twee reusachtige boekenkasten tegenover elkaar. Je bezoekt er de immersieve beleving, waar je oog in oog staat met Rubens. Achteraan betreed je de nieuwe tuin van het Rubenshuis. Deze baroktuin toont 365 dagen per jaar kleur en schittert in elk seizoen. Met meer dan 17.000 planten wordt dit een museumzaal zonder plafond. Rubens’ tuinmannen Willem en Jasper vertellen in geuren en kleuren wat hier allemaal gebeurd is.

Wil je nog verder de 17e eeuw induiken? Dan ben je welkom in de bibliotheek om te snuisteren tussen de boeken en de manuscripten. Bovendien heb je er een prachtig zicht op Rubens' huis en tuin.

Het onthaalgebouw en de tuin openen feestelijk in de zomer van 2024. Het huis waar Rubens gewoond en gewerkt heeft, is nog gesloten voor renovatie. ​

Het Rubenshuis vernieuwt | Rubenshuis
Het museum is tijdelijk gesloten. Beleef na de renovatie twee keer zoveel Rubens.
rubenshuis.be

2024 is het Ensorjaar

Vanaf september 2024

In 2024 is het 75 jaar geleden dat kunstenaar James Ensor overleed in Oostende, de stad waar hij nagenoeg zijn hele leven woonde en werkte. We kennen James Ensor als pionier van de moderne kunst. Een complexe persoonlijkheid. En vandaag ook nog steeds een inspiratiebron. Samen met zijn geboortestad Oostende herdenkt ook Antwerpen, de thuisbasis van de grootste Ensorcollectie ter wereld, deze veelzijdige kunstenaar. Vanaf september 2024 organiseren onze musea vier uiteenlopende tentoonstellingen van internationale allure, verspreid over de stad. Daarin belichten we zijn baanbrekende oeuvre in de internationale context van Ensors tijd. En hoe Ensor met zijn beeldtaal nog steeds een inspiratiebron is voor fotografie, mode en make-up.

Ensor 2024: vier expo’s die je niet wil missen | Antwerpen.be
In 2024 herdenken we James Ensor. Geniet van de grootste Ensorcollectie ter wereld én ontdek hoe de meester hedendaags talent inspireert in verschillende Antwerpse musea.
Visit Antwerpen

Last but not least: Antwerpen opgenomen in prestigieuze lijstjes

Het gerenommeerde vakblad Architectural Digest nam onze stad op in zijn ’24 best places to travel in 2024’. Het blad omschrijft Antwerpen als ‘een stad met een uitzonderlijke impact op Europese mode en design, waar ontwerpers floreren en de horeca en musea niet achterop blijven hinken…’

En we vermeldden het al vorig jaar, maar komen hier graag op terug: stad Antwerpen is ook opgenomen in de lijst 'The Best Places to Go in Europe in 2024' van het prestigieuze reismagazine Condé Nast Traveler. Dat magazine stelt elk jaar, samen met haar wereldwijde netwerk aan redacteurs, een lijst samen van de beste plekken om te bezoeken. Antwerpen prijkt nu dus tussen de 24 meest inspirerende reisbestemmingen ter wereld. Condé Nast Traveler roemt de diamanthoofdstad van de wereld als ‘een verborgen parel, met een veelzijdig aanbod aan culturele activiteiten voor een weekend plezier’.

Getuige daarvan de selectie in de nieuwsbrief die je net hebt gelezen, durven we dan zeggen met de branie waarvoor wij Antwerpenaren enigszins gekend staan.

AD’s 24 Best Places to Travel in 2024
From the upcoming Summer Olympics in Paris to the majestic Himalayan landscape in Bhutan, these are the spots you must have on your radar this year
Architectural Digest
The Best Places to Go in Europe in 2024
For countryside fine dining, retro-cool surf scenes, and cities of the future.
Condé Nast Traveler

Kom het allemaal zelf ontdekken in Antwerpen! Contacteer ons:

Stad Antwerpen | Pers & PR

Website | Instagram | Facebook |Linkedin

Copyright header: Walter Saenen

Nieuwsbrief
Over Visit Antwerpen

Antwerpen, stad aan de stroom, wereldhaven, internationaal diamantcentrum, thuishaven van Rubens en gegeerd modemekka. Haar vele facetten maken van Antwerpen een stad zoals die hoort te zijn: een bruisende, gastvrije metropool op mensenmaat, gezellig en hartverwarmend, doorweven met verkwikkend groen en rustgevende hoekjes. Een geweldig shoppingparadijs met winkels van gerenommeerde Antwerpse ontwerpers en superieur vakmanschap. Een cultuurstad gezegend met oogstrelende architectuur, bezielde kunstwerken en imposante monumenten. In de cafés worden de beste bieren geschonken en in de vele restaurants kunnen foodies genieten van de heerlijkste traditionele en multiculturele gerechten. Antwerpen anders en leuker, kom zelf ontdekken waarom!