Stad blikt terug op drukke toeristische zomer met mooie cijfers

Stad blikt terug op drukke toeristische zomer met mooie cijfers

De Antwerpse toeristische sector blikt terug op een drukke zomer, met mooie bezoekcijfers dankzij de vele leuke evenementen in de stad. In de periode van juli en augustus hebben meer dan 2 miljoen dagtoeristen Antwerpen bezocht. Onder andere The Tall Ships Races, het Bollekesfeest, de Museumnacht, de Antwerp Pride en vele andere bezienswaardigheden maakten van Antwerpen de place to be. Ook het najaar heeft mooie vooruitzichten in petto.

Na een moeilijke coronaperiode met tegenvallende cijfers in 2020 en een aarzelend herstel in 2021 toonde de stad zich deze zomer weer als dé toeristische bestemming bij uitstek. Bepaalde cijfers, zoals de bezoekcijfers van Het Steen, overtreffen zelfs de mooie cijfers die Antwerpen al kon voorleggen voor corona.

Dagtoerisme

Antwerpen blijft een populaire bestemming onder dagtoeristen. Op basis van mobiele datatellingen werd bepaald dat maar liefst 2,06 miljoen mensen de stad bezochten deze zomer, een stijging van 34% tegenover 2021, met als absoluut hoogtepunt het weekend van The Tall Ships Races en het Bollekesfeest. 

76% van de dagtoeristen zijn afkomstig uit het binnenland, wat het belang van de Belgische markt in de verf zet. Wat de internationale markt betreft is 54,2% van de buitenlandse dagtoeristen afkomstig uit Nederland. Frankrijk en Duitsland zijn respectievelijk goed voor 8,3% en 8% van de buitenlandse bezoekers.

Schepen voor toerisme Koen Kennis: “Iedereen heeft de afgelopen maanden kunnen zien hoe druk het was in de stad, en hoe gezellig. We kunnen dankzij een aantal investeringen zoals Het Steen, de faciliteiten voor cruiseboten en de ontvangstbalie en (tijdelijke) tentoonstelling in de benedenverdieping van het gerenoveerde stadhuis trouwens steeds beter bezoekers ontvangen. Het doet me ook plezier te zien hoe onze toeristische ondernemers hun steentje bijdragen aan de uitstraling van Antwerpen buiten onze stadsgrenzen en zelfs in het buitenland. Ik denk dan zeker aan onze retailsector, de nieuwe hotels en onze restaurateurs.

Verblijfstoerisme

Op basis van mobiele datatellingen werden er 337 000 overnachtingen geregistreerd, 72% meer dan in 2021. Deze cijfers evenaren bijna de cijfers van zomer 2019. De gemiddelde verblijfsduur van verblijfstoeristen is dan weer wél langer dan in 2019.

De trend van het binnenlands toerisme zet zich verder en ook deze zomer waren Belgen goed voor 60,6% van alle overnachtingen, tegenover 66% in 2021. Bij de internationale bezoekers waren de Nederlanders weer het talrijkst, met 42,9% van het totaal van alle internationale overnachtingen. Gevolgd door Duitsland (11,1%) en Frankrijk (8,9%). Opvallend is ook dat er meer bezoekers zijn uit het Verenigd Koninkrijk (5,9%) en uit Italië (3,8%).

Hotels

De stijging van het aantal verblijfstoeristen vertaalde zich ook naar een gemiddelde hotelkamerbezettingsgraad van 68,15%. De bezettingsgraad lag, dankzij enkele grote events zoals Tomorrowland en The Tall Ships Races, het hoogst in de tweede helft van juli, met daarna de traditionele terugval in augustus. De gemiddelde hotelkamerdagprijs steeg naar 104,56 euro met een piek in juli. In augustus daalde de gemiddelde prijs naar 96,88 euro.

Didier Boehlen, voorzitter van de Antwerp Hotel Association: “Het extra weekend Tomorrowland en The Tall Ships Races was een mooie bonus waardoor deze zomer een mooie periode is geweest voor de Antwerpse hotels. Ook de hogere gemiddelde dagprijs was zeker welkom om de huidige kosten en voornamelijk de energiekosten te kunnen betalen. De uitdagingen blijven groot bij het vinden van de juiste werknemers, maar we zijn hoopvol naar de toekomst! We verwachten dat de bezetting ook in het najaar voldoende hoog zal blijven waardoor we 2022 mooi kunnen afsluiten.”

Trekpleisters

Rondleidingen

Deze zomer werden er 772 rondleidingen geboekt bij Experience Antwerp, wat een stijging betekent van maar liefst 93% ten opzichte van zomer 2021 (400 rondleidingen). Het online boekingsportaal Experience Antwerp geraakt meer en meer bekend bij het grote publiek. 

De populairste rondleidingen zijn die van de Antwerpse Stadsgidsen (273), gevolgd door het stadhuis (197) en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (100). De rondleidingen worden vooral geboekt door Belgen (81,61%).

The Antwerp Story

Deze zomer trok het interactief belevingsparcours ‘The Antwerp Story’ in Het Steen 3.387 bezoekers. Sinds deze zomer kunnen bezoekers met een museumpas hier gratis terecht.

Kerken

108.257 bezoekers ontdekten de vele prachtige kerken in de stad, dat is 78% meer dan in 2021. In augustus vond traditioneel de ‘Nacht van de Kerken’ plaats, die veel kijklustigen trok.

Musea

Antwerpen is rijk aan musea, die trokken deze zomer 97.724 bezoekers, een stijging van 40,6% ten opzichte van 2021. Het Rubenshuis verkocht maar liefst 30% van alle tickets.

Bezoekerscentra

De Antwerpse bezoekerscentra bereikten deze zomer de kaap van 100.000 bezoekers, met een recordaantal voor Het Steen in augustus (38 007 bezoekers). De absolute topdag was op 15 augustus, toen de Rubensmarkt en Moederdag maar liefst 1.940 bezoekers naar Het Steen lokte. Door de mooie recordcijfers van Het Steen liggen de bezoekersaantallen zelfs hoger dan in 2019 (stijging van 17%). 

Ook hier waren de Belgen het sterkst vertegenwoordigd met 39%, gevolgd door de Duitsers met 13,5% en de Fransen met 8,8%. 

Het best verkochte product was ook deze zomer veruit de ATV wandelrally, maar ook de zoektocht ‘Beeldig Antwerpen’ van Cultuursmakers bleek een schot in de roos. De Antwerp City Card doet het weer beter dan vorig jaar, met deze zomer 1.751 verkochte kaarten, waarvan de helft online.

Cruises

De riviercruises doen het erg goed. De stad ontving 187 van die cruises, goed voor 26.472 passagiers, dat betekent zelfs een stijging ten opzichte van 2019.

Vooruitzichten najaar 2022

Ook dit najaar zijn er tal van mooie vooruitzichten voor de Antwerpse toeristische sector. Op zaterdag 24 en zondag 25 september opent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen eindelijk terug de deuren en zal het KMSKA meer dan 600 kunstschatten tonen aan een groot, internationaal publiek.

Ook het Antwerps Modemuseum (Momu) opent begin oktober opnieuw de deuren voor het grote publiek. Ook deze heropening zal heel wat bezoekers naar Antwerpen krijgen. Daarnaast vindt er een nieuwe editie van het culinair festival ‘Smaakmeesters’ plaats begin oktober, en in december opent het DIVA-museum opnieuw haar deuren. Tot slot zullen ook tijdens Winter in Antwerpen traditioneel heel wat mensen de stad bezoeken, op zoek naar die Antwerpse gezelligheid.

De volledige presentatie met alle cijfers vindt u hier:

Presentatie_cijfers_zomer_.pptx 107 MB

In de mediagalerij vindt u de foto's uit dit persbericht. Die zijn uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie

Copyright headerbeeld: Jonathan Ramael

Over Visit Antwerpen

Antwerpen, stad aan de stroom, wereldhaven, internationaal diamantcentrum, thuishaven van Rubens en gegeerd modemekka. Haar vele facetten maken van Antwerpen een stad zoals die hoort te zijn: een bruisende, gastvrije metropool op mensenmaat, gezellig en hartverwarmend, doorweven met verkwikkend groen en rustgevende hoekjes. Een geweldig shoppingparadijs met winkels van gerenommeerde Antwerpse ontwerpers en superieur vakmanschap. Een cultuurstad gezegend met oogstrelende architectuur, bezielde kunstwerken en imposante monumenten. In de cafés worden de beste bieren geschonken en in de vele restaurants kunnen foodies genieten van de heerlijkste traditionele en multiculturele gerechten. Antwerpen anders en leuker, kom zelf ontdekken waarom!