Nieuw gebouw Rubenshuis en tuin open vanaf 30 augustus 2024

Nieuw gebouw Rubenshuis en tuin open vanaf 30 augustus 2024

Tickets online te koop

Vanaf 30 augustus 2024 gaat het Rubenshuis opnieuw open. Een bezoek start dan vanaf Hopland 13. Het gloednieuwe gebouw van Robbrecht en Daem architecten geeft toegang tot Rubens Experience, de weelderig heraangelegde baroktuin en de bibliotheek. Een sterk staaltje architectuur, een kleurrijke museumzaal zonder plafond, 2000 meter aan boeken en papier en een aanbod dat volop focust op beleving en comfort. Hiermee is het eerste grote verbouwluik van het Rubenshuis voltooid. Tickets zijn te koop op de website van het Rubenshuis.

Story image

Rubens Experience: dompel je onder in Rubens' leefwereld

Met dezelfde visie waarmee Rubens zijn huis ombouwde tot een stadspaleis hebben Robbrecht en Daem architecten een hedendaags gebouw ontworpen als nieuwe ingang van het Rubenshuis. Op Hopland 13 krijg je toegang tot Rubens Experience, de weelderig heraangelegde baroktuin en de bibliotheek. Het universum van de kunstenaar krijgt zo meer ademruimte en wordt voor iedereen toegankelijk. In Rubens Experience dompelen technologische hoogstandjes je onder in Rubens’ leefwereld. Daarenboven kom je oog in oog te staan met de meester zelf: in één van de zijkabinetten hangen enkele kunstwerken, waaronder zijn beroemde zelfportret. In de bibliotheek mag iedereen zelf in de duizenden documenten op onderzoek gaan.

Simulatie Rubens Experience © Wondering
Simulatie Rubens Experience © Wondering

Kleurrijk museum zonder dak

De nieuwe tuin is het groene verlengstuk van Rubens zijn stadspaleis geworden. Na omvangrijk onderzoek van honderden archiefdocumenten, bloemstillevens, hoveniershandboeken en zelfs een handgeschreven briefje van Rubens zelf, werd de tuin van toen terug tot leven gewekt. Het eigentijds ontwerp toont 17.500 planten, waaronder tulpen, goudsbloemen, citrusplanten, vijgenbomen, mispels en magnolia's. Dankzij het kleuradvies van de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten brengt elk seizoen nieuwe kleuren. Vanuit deze groene oase middenin de stad is er een prachtig zicht op het huis van Rubens.

De toekomstige tuin van het Rubenshuis © Ars Horti
De toekomstige tuin van het Rubenshuis © Ars Horti

De kunstenaarswoning zelf is nog gesloten voor restauratie.

Interesse in een persbezoek? Contacteer ons:

Stad Antwerpen | Pers & PR

copyright header: KIK-IRPA

Persbericht
Over Visit Antwerpen

Antwerpen, stad aan de stroom, wereldhaven, internationaal diamantcentrum, thuishaven van Rubens en gegeerd modemekka. Haar vele facetten maken van Antwerpen een stad zoals die hoort te zijn: een bruisende, gastvrije metropool op mensenmaat, gezellig en hartverwarmend, doorweven met verkwikkend groen en rustgevende hoekjes. Een geweldig shoppingparadijs met winkels van gerenommeerde Antwerpse ontwerpers en superieur vakmanschap. Een cultuurstad gezegend met oogstrelende architectuur, bezielde kunstwerken en imposante monumenten. In de cafés worden de beste bieren geschonken en in de vele restaurants kunnen foodies genieten van de heerlijkste traditionele en multiculturele gerechten. Antwerpen anders en leuker, kom zelf ontdekken waarom!