ModeMuseum Antwerpen is helemaal terug!

ModeMuseum Antwerpen is helemaal terug!

01/09/2021

MoMu opent de deuren van haar gerenoveerde gebouw in de Nationalestraat opnieuw vanaf 4 september

MoMu – ModeMuseum Antwerpen opent de deuren van haar historische gebouw in de Nationalestraat opnieuw vanaf 4 september 2021. Na drieënhalf jaar doorgedreven renovatie- en uitbreidingswerken, zal MoMu nu permanent bezoekers kunnen verwelkomen. Met het ambitieuze heropeningsprogramma ‘Mode 2.021 – Antwerpen Mode/Bewust’ als kick-off, wordt MoMu dé centrale hub en trefpunt in Antwerpen die (inter)nationale modecultuur en de modewereld van morgen dicht bij elke bezoeker brengt.

MEER DAN EEN NIEUWE OUTFIT

Sinds MoMu de deuren sloot in 2018 zijn er heel wat belangrijke veranderingen doorgevoerd. Zo creëerde architectenbureau B-architecten – met respect voor de originele signatuur van Marie-José Van Hee – 800m² extra publieke kijk-ruimte. Er kwamen drie tentoonstellingsruimtes bij, waaronder een permanente tentoonstellingsruimte voor de vaste collectie. Op die manier kunnen bezoekers vanaf nu ook tijdens de ombouw van thematische expo’s in MoMu terecht. Via de vernieuwde inkom met twee ingangen is het museum nog vlotter toegankelijk. Gezond en lekker eten en zelfs modecultuur mee naar huis nemen kan nu ook, dankzij MoMu Café by Graanmarkt 13 en de nieuwe MoMu Shop. Het auditorium heeft een beweegbare tribune voor interactievere lezingen, conferenties en Q&A’s en de vernieuwde MoMu-bibliotheek werd uitgebreid met infrastructuur voor de MoMu-studiecollectie, zodat elke bezoeker naast boeken en magazines ook voorwerpen kan bestuderen én aanraken.

HEEL ANTWERPEN IS MODE 2.021

Vanaf 4 september kunnen alle bezoekers in première proeven van drie openingsexpo’s: ‘E/MOTION. Mode in transitie’, de Collectiepresentatie en later in september ‘P.LACE.S - De verborgen kant van Antwerpen’. Daarnaast zijn op een vijftal outdoor-locaties in het centrum van Antwerpen de ‘Fashion Balls’ in samenwerking met Walter Van Beirendonck en de Antwerpse Modeafdeling te ontdekken. In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal kleedde couturier Edouard Vermeulen van Natan een historisch Mariabeeld.

Tijdens het openingsweekend (4 & 5 september 2021) kunnen bezoekers genieten van gratis workshops en demo-previews op de Vrijdagmarkt. De heropening van MoMu is de officiële start van een nieuwe mijlpaal voor het museum, toegankelijk en uitnodigend voor iedereen – van elke diehard modefan tot nieuwsgierige passant.

"Een modestad als Antwerpen verdient een museum dat nieuwsgierige en gepassioneerde Vlamingen en buitenlandse bezoekers het ganse jaar door, en zonder drempels, laat kennismaken met onze modecultuur en -geschiedenis. Daarom investeerde ik via Toerisme Vlaanderen met plezier 3,8 miljoen euro in het renovatieproject en heropeningsprogramma. Dankzij deze upgrade is het MoMu klaar voor de toekomst en heeft Antwerpen opnieuw een hotspot om mode te beleven in al haar facetten", zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.
Nabilla Ait Daoud, schepen voor Cultuur: “De heropening van de cultuurpijler en publiekstrekker die het MoMus is, vieren we groots! Dit weekend kan het publiek kennis maken met de fundamenten van Antwerpen Modestad, met een museum dat liefst 800 vierkante meter groter wordt. De ambitie reikt verder dan louter kledingstukken in de vitrinekast. MoMu wil tonen hoe de rol van mode in onze maatschappij ingrijpend aan het veranderen is. Van schoonheidsidealen tot thema’s als gender en identiteit: mode legt bloot wat er in de samenleving leeft. Zo blijft Antwerpen zich internationaal positioneren als unieke modestad, met MoMu als kloppend hart!”
Koen Kennis, schepen voor Toerisme en Middenstand: "De heropening van MoMu is een opsteker voor de Antwerpse horeca en detailhandel en versterkt de uitstraling van Antwerpen als reisbestemming."
Claude Marinower, schepen voor Economie en Marketing & Communicatie: “Met het vernieuwde MoMu geven we de gehele creatieve economie in Antwerpen een boost. Het zet onze stad nationaal en internationaal op de kaart en is een extra troef om creatieve geesten uit alle windrichtingen naar onze stad te lokken.”

MODE 2.021 ANTWERPEN

'Mode 2.021 Antwerpen - Mode/Bewust' is het heropeningsprogramma van MoMu - ModeMuseum Antwerpen in samenwerking met stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen.

Meer info: mode2021antwerpen.be

NIET VOOR PUBLICATIE

Uitgebreide persinformatie over het openingsprogramma via deze link.

Download beeldmateriaal hier.

 


David Flamée Press & PR, MoMu - Fashion Museum Antwerp
Over Visit Antwerpen

Antwerpen, stad aan de stroom, wereldhaven, internationaal diamantcentrum, thuishaven van Rubens en gegeerd modemekka. Haar vele facetten maken van Antwerpen een stad zoals die hoort te zijn: een bruisende, gastvrije metropool op mensenmaat, gezellig en hartverwarmend, doorweven met verkwikkend groen en rustgevende hoekjes. Een geweldig shoppingparadijs met winkels van gerenommeerde Antwerpse ontwerpers en superieur vakmanschap. Een cultuurstad gezegend met oogstrelende architectuur, bezielde kunstwerken en imposante monumenten. In de cafés worden de beste bieren geschonken en in de vele restaurants kunnen foodies genieten van de heerlijkste traditionele en multiculturele gerechten. Antwerpen anders en leuker, kom zelf ontdekken waarom!