Hoe Antwerpen in sneltempo uitgroeit tot een vegan hotspot
In mei opende Sapphire House de deuren in Antwerpen. Het vijfsterrenhotel is het eerste hotel van de Marriott keten dat volledig plant-based is, én waar tweesterrenchef Bart De Pooter culinaire topbeleving aanbiedt in maar liefst twee restaurants. Maar Antwerpen heeft nog veel meer te bieden. Ontdek in dit artikel hoe de stad in sneltempo uitgroeit tot een hotspot voor vegan en plant-based eten.
PLANTn en WILDn
De twee plant-based restaurants van chef Bart De Pooter vind je vlak bij de Handelsbeurs, in Sapphire House Antwerp. In het gastronomische restaurant WILDn werkt hij onder meer met gefermenteerde groenten, huisgemaakte smaakversterkers en koekjes op basis van groentenafval. In PLANTn geniet je de hele dag door van gezonde bowls, sappige burgers en geurige huisgemaakte pannenkoeken.
Lento
Bij Lento ontdek je dat een plantaardig menu ook classy, rijkelijk en bovenal heel lekker kan zijn. Hier geniet je langzaam en bewust van een drie- of viergangenmenu, waarbij chef Yolan de seizoenen volgt. Al even watertanden? Wat dacht je van traaggegaarde aubergine, ijs van jonge raapjes of artisjok met citruspuree en kaviaar van zeewier? Het menu wijzigt elke vijf weken, regelmatig terugkeren is de boodschap.
Hart
Op de Minderbroedersrui vind je Hart, de hippe ontbijt-, brunch- en lunchzaak van Melissa en Mario. In de gerechten proef je de Spaanse, Chileense en Chineese roots van het koppel. Spaanse vegan tortilla’s, scrambled tofu en stevige zuurdesemboterhammen met healthy spreads zijn de blikvangers.
Icelab NiceCream Creations
Icelab NiceCream Creations op de Oudevaartplaats is de eerste 100% plantaardige gelateria in de Benelux. Je smult er van smeuïg vegan ijs met klassieke smaken, maar er zijn ook meer gedurfde keuzes als witte chocolade en gember, zoute karamel en walnoot en vijg. Heb je je trouwe viervoeter bij? Verwen hem of haar dan met een hondenijsje.
Spritz
Spritz begon ooit als een aperobar (vandaar de naam), vandaag is het een plant-based Italiaanse Osteria waar je geniet van een eenvoudige keuken en lekkere wijnen. De pastaschotels zijn de sterren van de kaart en je smult hier ook van lekkere bruschetta, calamari fritti en uiteraard tiramisu.
Camion
Camion is de zaak van Camille & Boqion, twee hartsvriendinnen met een gedeelde passie voor plant-based eten. Hier geniet je van gerechtjes om te delen, waarbij groenten de hoofdrol spelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een romige cashew dip, gebrande witte asperges of een salade van geroosterde wortelgroenten?
Circus
Op Het Zuid kan je in het artistiek ingerichte Circus proeven van een vernieuwende vegan keuken. Inge en Lien laten zich elke dag inspireren door de kraakverse groenten die de bioboeren komen leveren. Neem de Juggling Vegetables als ontbijt, de Halloumi Pea Wrap als lunch of een van de spannende natuurwijnen als aperitief.
Humm
Het succes van de kookboeken en de televisieprogramma’s van Yotam Ottolenghi bewijst het: de keuken van het Midden-Oosten is helemaal in. Bij Humm op de sfeervolle Dageraadplaats geniet je van gezonde, duurzame en heel lekkere gerechten. Naar hartenlust combineer je er dips, mezze, salade en streetfood. En uiteraard speelt hummus de hoofdrol.
Have a roll & Peas
Zin in een snelle en lekkere hap terwijl je aan het shoppen bent? Zowel bij Have a roll als bij Peas smul je van handmade vegan cinnamonrolls. Kies voor de klassieke versie of voor toppings als citroen-lavendel, speculoos-appel en chocolade-praliné. Een feest in je mond én voor het oog. Hou je camera klaar!
Simone’s Kitchen
Op wandelafstand van het Stadspark toveren Simone en haar team plant-based gerechten op tafel. Simone gelooft in het heilzame effect van plantaardig eten op lichaam en geest en dat resulteert in lekker en gezond ontbijten, lunchen en dineren, in een knusse setting.