Expo's in Antwerpen

Expo's in Antwerpen

Antwerpen is dé cultuurbestemming bij uitstek. Je vindt er diverse en interessante exposities en musea om te bezoeken. Van moderne tot grafische kunst en drukwerk: er is niets dat je in deze stad niet zal vinden. Antwerpen is ook de thuisbasis van enkele adembenemende kerken die je verblinden met hun architectuur.

 

Iemand thuis?

vanaf 17 december 2022
​MAS | Museum aan de Stroom

Een expo helemaal op maat van families. De expo nodigt hen uit om na te denken over wat een ‘thuis’ betekent: Is het een dak en vier muren, of is het meer dan dat? Is het een plek, een gevoel of enkel een herinnering? En wat als iemand zich nergens thuis voelt? In de nieuwe fantasierijke en speelse expo met verrassende museumstukken staan de jonge bezoekers hier met hun familie bij stil. Eén antwoord valt alvast te verklappen: thuis, dat betekent voor iedereen iets anders.

Iemand thuis?
Wat is thuis? Is het een dak en vier muren, of is het meer dan dat? Is het een plek, een gevoel of enkel een herinnering? En wat als je je nergens thuis voelt? Bezoek de fantasierijke en speelse familietentoonstelling ‘Iemand thuis?’ en sta hier samen bij stil. Ervaar hoe stukken uit de MAS-collectie de thema’s tot leven brengen en luister naar de thuisverhalen van verschillende Antwerpenaren, jong en oud. Want één antwoord valt er al te verklappen: ‘thuis’, dat betekent voor iedereen iets anders.
MAS | Museum aan de Stroom

L’invitation au voyage

Tot 19 februari 2023
​Museum Plantin-Moretus

Deze expo ​ is een ontdekkingsreis door het denk- en creatieproces van Antwerps kunstenaar Philip Aguirre y Otegui en een uitnodiging om zijn atelier binnen te stappen. Veelzijdig kunstenaar Philip Aguirre heeft de voorbije 40 jaar een rijk oeuvre opgebouwd in diverse kunstdisciplines. De focus op tekenen vormt de start van zijn denkproces maar technieken zoals etsen en houtsneden komen ook vaak aan bod in zijn werk. Bezoekers zullen ook de link kunnen leggen tussen een aantal tekeningen en sculpturen, en zullen kunnen ronddwalen in een soort kunstenaarskabinet.

Philip Aguirre y Otegui | L'invitation au voyage
Philip Aguirre y Otegui schenkt een selectie grafisch werk aan het Prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus. Een uitgelezen aanleiding voor het Museum Plantin-Moretus om in nauwe samenwerking met de kunstenaar een tentoonstelling te presenteren.
Museum Plantin-Moretus

Nottebohmzaal open voor individuele bezoekers

Tot 26 februari 2023
​20 april - 9 september 2023
​Hendrik Consciencebibliotheek

De Nottebohmzaal is de verborgen parel van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, die zo uit de magische wereld van Harry Potter lijkt te komen. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. De deuren van de zaal zwaaien normaal gezien alleen open voor tentoonstellingen, lezingen, concerten of rondleidingen, maar in 2023 krijgen individuele bezoekers nu ook tijdelijk de kans om deze zaal te bezoeken. 

Nottebohmzaal open voor individuele bezoekers
De Nottebohmzaal is een verborgen parel. Deze prestigieuze bibliotheekruimte schittert in al haar facetten. En vanaf dit najaar kan je de magie van deze unieke plek in het hartje van Antwerpen ook op eigen houtje ontdekken.
Erfgoed Hendrik Conscience

Finnis Terrae

Tot 26 februari 2023
​Museum Plantin-Moretus en andere locaties

De Antwerpse Galerie Geukens & De Vil organiseert een grootschalige kunstwandeling rond één universeel thema: onze planeet. 50 hedendaagse Belgische kunstenaars tonen op 13 unieke locaties in de stad hun werk dat hun visie op het thema verbeeldt. Zo wandel je o.a. langs de tuin van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Hendrik Consciencebibliotheek. Finis Terrae wil een blik werpen op onze wereld vandaag, alsook de veerkracht van de mens en de kracht van kunst in de verf zetten. 

FINIS TERRAE | Tentoonstelling hedendaagse Belgische kunst Antwerpen
Finis Terrae Antwerpen heeft als doel een blik te werpen op onze wereld vandaag. Via een wandeling langs verschillende (historische) locaties presenteren hedendaagse kunstenaars werk rond verschillende subthema's waaronder migratie, klimaat, digitale revolutie, maar ook hoop en de kracht van kunst.
Finisterrae

IKONEN | Anton Corbijn Expo 

Tot 16 april 2023
​Handelsbeurs

Deze expo is een schitterende en verrassende introductie tot het universum van de wereldberoemde fotograaf en filmmaker Anton Corbijn. Hij wordt beschouwd als een van de invloedrijkste fotografen van onze tijd, zowel in de muziekwereld als in de portretfotografie. IKONEN presenteert een selectie van zijn portretfoto’s én brengt drie ongeziene reeksen naar Antwerpen: Cemeteries, a.somebody en Lenin, USSR. 

Anton Corbijn Expo | Ikonen | Fototentoonstelling Antwerpen
Deze expo is een schitterende en verrassende introductie tot het universum van de wereldberoemde fotograaf en filmmaker Anton Corbijn. IKONEN presenteert een fototentoonstelling van zijn portretfoto’s én brengt drie ongeziene reeksen naar Antwerpen.
Anton Corbijn Expo

Marie-José Van Hee Architecten. Een wandeling

Tot 21 mei 2023
​De Singel

Dertig jaar na haar eerste solotentoonstelling en 400 projecten later keert architecte Marie-José Van Hee terug naar De Singel. Aan de hand van een reeks interventies in de expozaal én rondom de kunstencampus toont deze grande dame van de Belgische architectuurwereld haar visie op zorg in architectuur.

Marie-José Van Hee architecten. Een wandeling
Hoe dragen we zorg voor architectuur? Hoe kijken we naar de persoonlijke inspanningen die nodig zijn om gebouwen te ontwerpen? Hoe maken ontwerpers, bewoners, materiaalproducenten en vakmensen samen architectuur? In het kader van het jaarthema ‘zorg’ nodigen het Vlaams Architectuurinstituut en De…
VAi

Rembrandt - fotograaf avant la lettre

27 januari - 22 mei 2023
​Museum De Reede

Rembrandt wordt wereldwijd niet enkel geroemd als schilder, maar ook als meesterlijk tekenaar en etser. Doorheen zijn hele carrière ging Rembrandt aan de slag met de etsnaald. Deze expo brengt een selectie van een 80tal werken en gaat op zoek naar de unieke blik op de realiteit door het oog van deze wereldbekende kunstenaar.

REMBRANDT | Fotograaf avant la lettre
De tentoonstelling van Rembrandt brengt een selectie van een 80-tal werken van deze wereldbekende kunstenaar.
museum-dereede.com

A Topological Boulevard

28 januari - 6 mei 2023
​KMSKA (Prentenkabinet)

Kunstenaar Sharon Van Overmeiren (Antwerpen, 1985) selecteerde een aantal tekeningen, prenten en boeken uit de collectie van Museum Plantin-Moretus en confronteert ze met haar eigen sculpturen, gemaakt met onderdelen die ze vindt in de meest uiteenlopende objecten.


360 jaar academie

Vanaf 16 februari 2023
​Koninklijke Academie voor Schone Kunsten

In 2023 blaast de Academie 360 kaarsjes uit. In 1663 nam kunstenaar David Teniers het initiatief tot de oprichting van de Antwerpse Academie, één van de allereerste kunstscholen ter wereld. In plaats van terug en vooruit te blikken kijkt de Academie ter gelegenheid van deze verjaardag 360° om zich heen. Hoe staat de Academie in de wereld, en hoe werkt de wereld in de Academie? 

360 JAAR ACADEMIE IN 360° | AP School Of Arts
In 2023 viert de Academie haar 360-jarig bestaan. We positioneren ons deze keer niet in de tijd maar wel in de ruimte: 360°Academie. In plaats van terug en vooruit, kijken we nu 360° om ons heen. Hoe staat de Academie in de wereld, en hoe werkt de wereld in de Academie?
www.ap-arts.be

Susan Meiselas - Mediations

17 februari - 4 juni 2023
​FOMU | FotoMuseum

​Mediations is de eerste retrospectieve in België van Magnumfotograaf Susan Meiselas. De expo omvat meer dan vijftig jaar, van haar vroege portretten van buren over intieme opnames van strippers tot haar iconische foto’s uit crisis- en oorlogsgebieden.

Het werk van Susan Meiselas, waaronder enkele langlopende studies, beslaat een brede reeks thema’s en landen. Ze vestigt de aandacht op minderheden en conflicten die het algemene publiek vaak over het hoofd ziet.

FOMU Antwerpen | Exhibitions | Susan Meiselas - Mediations
Al bijna vijf decennia gebruikt Magnumfotografe Susan Meiselas haar camera om getuigenis af te leggen en om te verbinden. De retrospectieve Mediations is tot 4 juni 2023 te zien in het FOMU.
FOMU

melanie bonajo - When the body says Yes

17 februari - 4 juni 2023
​FOMU | FotoMuseum

When the body says Yes is een immersieve video-installatie van melanie bonajo, een Nederlandse kunstenaar, filmmaker, seksuologisch bodyworker en somatisch sekscoach en -voorlichter. De installatie, gemaakt in opdracht van het Mondriaan Fonds voor de Biennale van Venetië in 2022, maakt deel uit van het lopende onderzoek van de kunstenaar naar de huidige status van intimiteit in onze steeds meer vervreemdende, door nut gedreven wereld. Volgens bonajo kan aanraking een krachtige remedie zijn voor de hedendaagse epidemie van eenzaamheid.

FOMU Antwerpen | Expo's | melanie bonajo - When the body says Yes
melanie bonajo (kleine letters, hen/hun) is kunstenaar, filmmaker, seksuologisch bodyworker, somatisch sekscoach en educator, begeleider van knuffelworkshops en activist. Door middel van video’s, performances, foto’s en installaties onderzoekt bonajo actuele vraagstukken die voortkomen uit het…
FOMU

Grace Ndiritu reimagines the FOMU Collection

17 februari 2023 - 7 januari 2024
​FOMU | FotoMuseum

In de tentoonstelling ‘Grace Ndiritu Reimagines the FOMU collection’ bouwt kunstenaar Grace Ndiritu een fotografisch universum waarin ze schilderkunst, textiel en interieur integreert. Het is een radicale en holistische herinterpretatie van wat een collectietentoonstelling kan zijn. 

In haar kunstpraktijk onderzoekt Ndiritu hoe onze wereld in verandering is. Ze ziet het sjamanisme als een manier om museumcollecties te reactiveren. Ndiritu’s fotografische installatie A Quest For Meaning (2014) vormt het startpunt van de tentoonstelling en haar zoektocht doorheen de FOMU-collectie. Ndiritu combineert foto’s associatief. Door verrassende combinaties geeft ze nieuwe betekenissen aan werk van o.m. Annemie Augustijns, Dirk Braeckman, Suzy Embo, Rinko Kawauchi, Paul Kooiker, Tina Modotti, Man Ray en Wolfgang Tillmans.

FOMU Antwerpen | Expo's | Grace Ndiritu Reimagines the FOMU Collection
In de tentoonstelling Grace Ndiritu Rreimagines the FOMU Collection stelt de Brits-Keniaanse kunstenaar Grace Ndiritu een nieuw fotografisch universum samen waarin ze schilderkunst, textiel en interieurontwerp integreert.
FOMU

Geometrically Wired. IO Van Oostveldt tussen kleding en kunst

25 februari - 30 juli 2023
​MoMu | ModeMuseum Antwerpen

MoMu biedt een inkijk in het leven en werk van de Belgische kunstenares IO Van Oostveldt. Geometrie en experiment vormen een leidraad in haar kunst en kledingontwerpen.

Tentoonstellingen / MoMu - ModeMuseum Antwerpen
MoMu is het ModeMuseum van Antwerpen. Het museum herbergt de grootste verzameling Belgische hedendaagse mode.
MoMu Antwerp

Barokke Influencers

Maart - november 2023
​Diverse locaties

Een nieuw stadsfestival met verschillende tentoonstellingen, barokke muziekconcerten, een lezingenreeks met sprekers uit binnen- en buitenland en een markant belevingsparcours voor jong en oud. Het festival toont de invloed van de barok en de centrale rol die de jezuïeten in Antwerpen hebben gespeeld. Van topwerken van Peter Paul Rubens, zeventiende-eeuwse devotieprenten en een herontdekte avant-gardebeweging uit het interbellum, tot hedendaagse kunst en brandend actuele debatten over solidariteit.

Barokke Influencers, stadsfestival van maart tot november 2023 in Antwerpen.
Beleef de verbluffende expo’s, de adembenemende muziekconcerten en de vele andere boeiende evenementen van het stadsfestival Barokke Influencers. Van maart tot november 2023 in Antwerpen.
barokkeinfluencers.be

Heropening vaste collectiepresentatie DIVA

Openingsweekend 24 maart 2023
​DIVA | Museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver viert 575 jaar diamant in Antwerpen met een vernieuwing van haar vaste collectiepresentatie. Vanaf 24 maart 2023 nodigt DIVA de bezoeker uit om de reis van de belangrijkste thema’s in de collectie, diamant, juwelen en zilver, te volgen. Deze reis start in een gloednieuwe zaal waar de bezoeker kennis maakt met de grondstoffen, inzoomt op recente ontwikkelingen in de sector als urban mining, upcycling en lab-grown diamond, en tevens meer leert over de vraagstukken rond ecologie en ethiek. Vervolgens ontmoet de bezoeker de experts, de handelaars, de makers en de ontwerpers, en uiteindelijk de personages die de juwelen dragen of het zilverwerk gebruiken. Het museum vertelt op deze manier een breder verhaal van grondstof tot object, of van de mijn tot de ring in zeven thematische zalen.

DIVA I Een briljant museum in Antwerpen I Diamant, juwelen en zilver | DIVA
DIVA, het nieuwe museum voor diamant, juwelen en zilver in het historische hart van Antwerpen. Wonderkamer I: Axel Vervoordt: tot 28 april.
www.divaantwerp.be

James Ensor & de muziek

30 maart - juni 2023
​Museum Vleeshuis | Klank van de Stad

Kunstschilder James Ensor was ook een begaafd componist. Zijn ballet La gamme d’amour ging in 1924 in de Antwerpse Opera in première. Museum Vleeshuis bewaart drie ontwerpschetsen van de decors van dat ballet, getekend naar het oeuvre van Ensor. Die schetsen zijn het vertrekpunt voor een kleine focuspresentatie rond de muziekgrafiek van Ensor. 

Speciaal voor de presentatie namen Nicolas Callot en Bart Rodyns fragmenten uit het ballet op een piano en harmonium uit de late 19de eeuw op. 

Ook de concertreeks “Woensdagklanken” (januari - juni 2023) staat in het teken van James Ensor en zijn tijd.

James Ensor en de muziek
James Ensor was naast een bekend kunstschilder ook een groot muziekliefhebber. Hij speelde piano en harmonium, en hij componeerde ook. In de kleine focusexpo James Ensor en de muziek belichten Museum Vleeshuis en het Snijders&Rockoxhuis de muziekgrafiek van deze bijzondere kunstenaar.
Museum Vleeshuis

Man Ray en mode

22 april - 13 augustus 2023
​MoMu | ModeMuseum Antwerpen

In het voorjaar van 2023 belicht het MoMu het oeuvre van Man Ray vanuit een modeperspectief. De tentoonstelling verenigt de iconische fotografie en kunstwerken van Man Ray met modesilhouetten uit het interbellum en het werk van hedendaagse modeontwerpers en fotografen die geïnspireerd zijn door zijn werk.

Tentoonstellingen / MoMu - ModeMuseum Antwerpen
MoMu is het ModeMuseum van Antwerpen. Het museum herbergt de grootste verzameling Belgische hedendaagse mode.
MoMu Antwerp

Heimwee - groepsexpo

17 mei - 3 september 2023
​Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum gaat in gesprek met een diverse groep Antwerpenaren over de kracht van herinneringen. Met verschillende initiatieven legt het museum de vele facetten van heimwee bloot: ze prikkelen alle zintuigen en laten de bezoeker stilstaan bij wat heimwee precies is. Het project gaat in op een universeel gevoel dat we allemaal (her)kennen. Ook een familiefestival, een kruidentuin in Permeke en verschillende workshops staan op het programma. Daarnaast presenteert een diverse groep van 10 jonge opkomende vrouwelijke kunstenaars een werk rond het thema heimwee, speciaal voor deze expo gemaakt in samenwerking met coach co-curator Malikka Bouaissa van Arteshoq vzw.​  

Heimwee
Voor het project rond ‘Heimwee’ gaat het Red Star Line Museum in gesprek met een diverse groep Antwerpenaren over de kracht van herinneringen. Met verschillende initiatieven legt het museum de vele kanten van het gevoel ‘Heimwee’ bloot: ze prikkelen alle zintuigen en laten je stilstaan bij wat heimwee precies is. Hoe voelt het? Wat roept het op? Hoe vullen anderen het in?
Red Star Line Museum

Antwerp Art Weekend

18 - 21 mei 2023

Het Antwerp Art Weekend is een vierdaags event voor hedendaagse beeldende kunst in Antwerpen, waarbij kunstruimtes in en rond de stad de handen in elkaar slaan om hedendaagse kunst te vieren en verder te promoten. Het Antwerp Art Weekend is de beste manier om de stad en zijn bloeiende kunstscene te ervaren, met een enorme hoeveelheid galeries en musea om te ontdekken. Ruimtes halen alles uit de kast om een uitgebreid programma aan te bieden met tal van extra activiteiten. 

About
Antwerp Art Weekend is a citywide manifestation for contemporary art in Antwerp, where art venues in and around the city join forces to celebrate and promote contemporary art as a valuable and essential part of society.
Antwerp Art Weekend

De Pelgrim

27 mei - 3 september 2023
​KMSKA (Prentenkabinet)

In de schaduw van de historische avant-garde stichtten enkele Vlaamse kunstenaars in 1924 de katholieke kunstenaarsvereniging De Pelgrim. Hun doel? Zich afzetten tegen een wereld die steeds moderner wordt en teruggrijpen naar het geloof. Dat deden ze echter niet door vast te houden aan vroeger. Pelgrimkunstenaars begrepen het nieuwe, innovatieve aspect van moderne kunst maar al te goed en gebruikten het als tool om jong en oud terug naar de kerk te lokken. Noem het een ‘arrière-garde’. In zijn korte bestaan wist De Pelgrim tal van kunstenaars uit binnen- en buitenland samen te brengen. Deze expo duikt dieper in het (internationale) netwerk van de vereniging en de kunst die daaruit voortkwam. Deze expo kadert in het Antwerpse stadsfestival Barokke Influencers.

Kunstbroederschap De Pelgrim - barokkeinfluencers.be
Deze tentoonstelling herontdekt het (internationale) netwerk van De Pelgrim en de religieuze gemeenschapskunst van het interbellum.
barokkeinfluencers.be

Masters Expo

22 tot 25 juni 2023

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten is één van de eerste kunstscholen ter wereld en heeft, met haar unieke historische campus in Antwerpen als uitvalsbasis, naam en faam verworven met haar onderwijsprogramma’s en onderzoeksprojecten. Het masterjaar is voor elke student een ingrijpende en intense periode en bepaalt de eerste stappen in hun prille kunstenaarschap. Tijdens de Masters Expo tonen alle masterstudenten hun afstudeerprojecten, van beeldhouwkunst tot juweelontwerp!

360 JAAR ACADEMIE IN 360° | AP School Of Arts
In 2023 viert de Academie haar 360-jarig bestaan. We positioneren ons deze keer niet in de tijd maar wel in de ruimte: 360°Academie. In plaats van terug en vooruit, kijken we nu 360° om ons heen. Hoe staat de Academie in de wereld, en hoe werkt de wereld in de Academie?
www.ap-arts.be

Vincen Beeckman (werktitel)

23 juni - 8 oktober 2023
​FOMU | FotoMuseum

In de zomer van 2023 loopt de eerste grote museale tentoonstelling van Belgisch kunstenaar Vincen Beeckman. Voor Beeckman is fotografie een excuus om mensen te verbinden. Doorheen zijn volledig oeuvre staan de mensen die hij fotografeert centraal, en dat in elke stap in hun samenwerking. Beeckman neemt de tijd om aan een goed contact te bouwen door steeds opnieuw, al is het maar kort, aanwezig te zijn. In de tentoonstelling zullen enkele langlopende projecten ruim aan bod komen. De tentoonstelling toont hoogtepunten van twintig jaar samenwerken, in combinatie met nieuw werk dat hij in opdracht van het FOMU creëerde. 

FOMU Antwerpen | Home
In het FOMU - Fotomuseum Antwerpen ontdek je fotografie in al haar facetten. Bezoek de tentoonstellingen, de museumshop, de bibliotheek en het museumcafé.
FOMU

Zilvertriënnale: expo voor hedendaags design

28 augustus - 8 oktober 2023
​DIVA | Museum voor diamant, juwelen en zilver

Vanaf 28 augustus presenteert DIVA de 20ste editie van de Zilvertriënnale. Dit is dé internationale wedstrijd voor hedendaags zilver. De reizende tentoonstelling toont de beste inzendingen uit deze driejaarlijkse competitie en wordt georganiseerd door het Gesellschaft für Goldschmiedekunst in Hanau. De expo wordt overgenomen van het Goldschmiedehaus Hanau, maar krijgt in DIVA een geheel eigen gezicht en presentatie. De tentoonstelling is gericht op liefhebbers van design, kunst en hedendaags (zilver)werk, maar ook op makers van hedendaags zilver.

DIVA I Een briljant museum in Antwerpen I Diamant, juwelen en zilver | DIVA
DIVA, het nieuwe museum voor diamant, juwelen en zilver in het historische hart van Antwerpen. Wonderkamer I: Axel Vervoordt: tot 28 april.
www.divaantwerp.be

Expo over WOII in Antwerpen, 1940-1945 (werktitel)

​Vanaf 7 september 2023
​MAS | Museum aan de Stroom

Deze expo toont de impact van de Tweede Wereldoorlog op de Antwerpenaren van 1940 tot 1945.​ Antwerpen werd bijzonder zwaar getroffen. Door de naziterreur, de Jodenvervolging en het militaire geweld kwamen 25.000 inwoners om. De nazidictatuur verdeelde de bevolking en leidde tot de massale vervolging van Joden en andersdenkenden. De stad brak onder oorlog en vervolging. ​

Deze expo maakt duidelijk hoe dit kon gebeuren, wat het betekende om te leven in de Antwerpse nazisamenleving en wat er gebeurt als basiswaarden zoals vrijheid en gelijkheid wegvallen.

Wat is er te zien?
In het MAS leidt de wandelboulevard met metershoge glaspartijen je langs de museumzalen. Op elke verdieping wacht je een nieuw verhaal over Antwerpen, de stroom, de haven en de wereld. De collectie van 500.000 museumstukken geeft je in vaste en wisselende expo’s een verfrissende kijk op de stad en haar eeuwenlange contacten met de wereld. En helemaal boven, op de 10de verdieping geniet je van een 360 graden panorama over de stad, de haven en de stroom.
MAS | Museum aan de Stroom

10 jaar Red Star Line Museum

27 september - 1 oktober 2023
​Red Star Line Museum

Van woensdag 27 september tot en met zondag 1 oktober viert het Red Star Line Museum samen met families, vrienden en partners de 10de verjaardag van het museum. Het wordt een echt familieweekend voor het grote publiek.


Krasse Koppen

20 oktober 2023 - 21 januari 2024
​KMSKA

Kunstenaars in de Lage Landen waren gefascineerd door het menselijk gezicht en beeldden het vaak af. Niet alleen in portretten. Ze schilderden ook gezichten waarbij de identiteit van het model er niet toe deed. Denk aan de groteske hoofden van Quinten Metsijs, de boerenkoppen van Pieter Bruegel, de hoofdstudies van Peter Paul Rubens en de expressieve bekken van Adriaan Brouwer en Rembrandt. Deze werken, soms 'tronies' genoemd, stellen niet iemand voor maar iets. Geen specifieke persoon maar een type, gevoel, of karaktertrek. Krasse Koppen verkent voor het eerst het verhaal achter deze intrigerende koppen en toont ze in al hun verscheidenheid. Het project is geworteld in innovatief wetenschappelijk onderzoek en wordt speels en toegankelijk vertaald. De expo toont een hoogstaande selectie van een zestigtal werken waaronder prestigieuze bruiklenen van Vlaamse Meesters (Metsijs, Bruegel, Rubens, Van Dyck, Jordaens en Brouwer) en internationale topkunstenaars (Dürer, Bosch, Barocci, Rembrandt en Vermeer).


Zeldzaam en onmisbaar | ​100 topstukken uit Vlaamse collecties

31 oktober 2023 - 25 februari 2024
​MAS | Museum aan de Stroom

Magritte, Bacon, Ensor, Moore, Jordaens, Rubens… Het zijn maar enkele van de wereldberoemde namen die dit najaar in het MAS te zien zijn. De niet te missen expo ‘Zeldzaam en onmisbaar’ brengt een unieke selectie van topstukken waar je anders heel Vlaanderen voor moet doorkruisen, of die zelfs nooit publiek toegankelijk zijn. En dat ter ere van de twintigste verjaardag van het Vlaams topstukkendecreet.

Zeldzaam en onmisbaar
Magritte, Bacon, Ensor, Moore, Jordaens, Rubens … Het zijn maar enkele van de wereldberoemde namen die in het najaar 2023 in het MAS te zien zijn. De niet te missen expo ‘Zeldzaam en onmisbaar’ brengt een unieke selectie van topstukken uit de Vlaamse topstukkenlijst. Kunstwerken waar je anders heel Vlaanderen voor moet doorkruisen, of die zelfs nooit publiek toegankelijk zijn, zijn nu tijdelijk op één plek te bewonderen. En dat ter ere van de twintigste verjaardag van het Vlaams topstukkendecreet.
MAS | Museum aan de Stroom

Van crabbelinge tot carton | Tekeningen van Bruegel tot Rubens uit Vlaamse Collecties

17 november 2023 - 18 februari 2024
​Museum Plantin-Moretus

Met deze tentoonstelling toont het Museum Plantin-Moretus de 80 mooiste oude tekeningen uit Vlaamse collecties. Het geheel vormt een verbluffend én representatief overzicht van hoe en waarom men tekende in onze contreien in de 16de en 17de eeuw. De topstukken uit de eigen collectie vormen de basis van deze tentoonstelling, maar ze worden aangevuld met complementaire topstukken uit andere Vlaamse openbare en privécollecties. Het is een unieke gelegenheid om enkele kleppers naast elkaar te zien, zoals het schetsboekje van de 12-jarige Rubens, het 10 meter lange Panorama van Zeeland van Antoon van den Wijngaerde en de uiterst zeldzame Italië-schetsboekjes van de beeldhouwer Pieter Verbruggen. En naast grote namen als Frans Floris, Pieter Bruegel, Anthony Van Dyck of Jacques Jordaens, zijn de prachtige en zelden getoonde bladen van minder gekende tekenaars als Jan van Stinemolen, Hans Collaert, Pieter van Lint, Godfried Maes en Jan Erasmus Quellinus een verrassende ontdekking.

Van crabbelinge tot carton
Met deze tentoonstelling toont het Museum Plantin-Moretus de 80 mooiste oude tekeningen uit Vlaamse collecties. Het geheel vormt een verbluffend én representatief overzicht van de tekenkunst in onze contreien in de 16de en 17de eeuw.
Museum Plantin-Moretus

Antwerpen Morgen

Doorlopend te bezoeken
​Stadhuis

Op de benedenverdieping van het gerenoveerde stadhuis ontdek je het verhaal van de Antwerpse stadsontwikkeling. Waar komt de stad vandaan en waar groeit ze naar toe? Hoe gaan de stad van vandaag en morgen om met uitdagingen als leefbaarheid, klimaat, grote infrastructuurprojecten? Daarnaast is ook de tijdelijke expo ‘Renovatie stadhuis van Schoon Verdiep tot Verlicht Verdiep’ te ontdekken.

Expo Antwerpen Morgen
Ontdek alles over het verleden, heden en de toekomst van Antwerpen in de expo Antwerpen Morgen.
antwerpenmorgen.be


Copyright headerbeeld: Gianni Camilleri

Over Visit Antwerpen

Antwerpen, stad aan de stroom, wereldhaven, internationaal diamantcentrum, thuishaven van Rubens en gegeerd modemekka. Haar vele facetten maken van Antwerpen een stad zoals die hoort te zijn: een bruisende, gastvrije metropool op mensenmaat, gezellig en hartverwarmend, doorweven met verkwikkend groen en rustgevende hoekjes. Een geweldig shoppingparadijs met winkels van gerenommeerde Antwerpse ontwerpers en superieur vakmanschap. Een cultuurstad gezegend met oogstrelende architectuur, bezielde kunstwerken en imposante monumenten. In de cafés worden de beste bieren geschonken en in de vele restaurants kunnen foodies genieten van de heerlijkste traditionele en multiculturele gerechten. Antwerpen anders en leuker, kom zelf ontdekken waarom!