Ensor 2024 in Antwerpen

Ensor 2024 in Antwerpen

Vier topexpo's vanaf 28 september

Vanaf 28 september viert Antwerpen de Belgische kunstenaar James Ensor met vier uiteenlopende tentoonstellingen van wereldklasse. Ze tonen uitgebreid zijn veelzijdig werk en hoe hij nog steeds een inspiratiebron is voor hedendaagse kunstenaars. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) belicht - in één van de grootste overzichtsexpo's ooit in België - hoe Ensor de regels van de kunst radicaal breekt en uitgroeit tot een gamechanger. Museum Plantin-Moretus verandert in een laboratorium voor grafische experimenten en FOMU toont voor het eerst in ons land foto’s van de wereldberoemde Amerikaanse fotografe Cindy Sherman. Ze stelt in haar werk, net zoals Ensor, kritische vragen over identiteit, gender en stereo­typering. In het ModeMuseum bewandelen make-up artiesten de weg naar persoonlijke expressie, artistiek experiment en vrijheid.

Op 13 april 1860 werd James Ensor geboren en in 2024 is het 75 jaar geleden dat hij overleed. Vanaf 28 september herdenkt Antwerpen deze veelzijdige kunstenaar.  Vier uiteenlopende tentoonstellingen in Antwerpen belichten zijn baanbrekende oeuvre in de internationale context van Ensors tijd en tonen hoe Ensor met zijn beeldtaal nog steeds een inspiratiebron is voor hedendaagse fotografie, mode en make-up. Samen met een selecte groep Europese avant-gardekunstenaars blijft James Ensor een vernieuwer, een gamechanger én een inspirator. Dát is het verhaal dat Antwerpen vertelt met de vier expo's, waar maskers slechts het begin zijn van een diepgaande en betekenisvolle reis.


ENSORS STOUTSTE DROMEN. HET IMPRESSIONISME VOORBIJ. 

KMSKA 28.09.24 - 19.01.25 

Het KMSKA - thuisbasis van de grootste Ensor-collectie ter wereld - toont hoe Ensor de kunstregels brak en ze vervolgens radicaal herschreef. Het Franse impressionisme lag hem niet. Alles wat griezelig of grotesk, grillig en grappig was des te meer. Daar beginnen zijn en onze ‘stoutste dromen’. Ensors Oestereetster naast Manet, Monet bij Adam en Eva, Ensor die zich meet met Munch of Nolde. Bezoekers worden getrakteerd op absolute topstukken uit gerenommeerde musea als het MoMa en Metropolitan in New York, het Chicago Art Institute, Musée d’Orsay en de National Gallery London. 

Ensors Stoutste dromen | KMSKA
Het museum heeft de grootste en meest diverse Ensorcollectie ter wereld. Bovendien huist ook het Ensor Research Project hier, hét kenniscentrum rond de moderne meester. Het KMSKA is daarmee de perfecte plek voor het totaalbeeld dat Ensors stoutste dromen biedt.
kmska.be

ENSORS STATEN VAN VERBEELDING.

MUSEUM PLANTIN-MORETUS 28.09.24 - 19.01.25 

Museum Plantin-Moretus presenteert met Ensors staten van verbeelding een opmerkelijk grafisch avontuur. De jonge Ensor experimenteert enkele jaren uitbundig met etstechnieken. Hij is geen rasechte prentmaker, maar ontwikkelt al snel een unieke benadering van het medium. Met voorgangers als Rembrandt in zijn achterhoofd slaat Ensor een geheel eigen weg in. Zijn atelier wordt een proeflabo voor experimenten waar ook het toeval soms een rol speelt.

Ensor staten van verbeelding brengt voor het eerst de meest opmerkelijke resultaten van deze experimenten bij elkaar: voorbereidende tekeningen, koperplaten en verschillende staten van prenten. Zo duiken er onverwachte details op, ontstaat er diepte in grote mensenmassa’s en krijgen nieuwe gestalten vorm.

Ensors staten van verbeelding
Hoe maakte Ensor prenten? Welke technieken gebruikte hij? Op welke manier experimenteerde hij met dit medium en welke oude meesters inspireerden hem? Je komt het te weten in deze tentoonstelling.
Museum Plantin-Moretus

 


CINDY SHERMAN

FOMU 28.09.24 - 02.02.25 

FOMU brengt een expo van de Amerikaanse fotograaf Cindy Sherman, een van de belangrijkste levende kunstenaars. Sherman is wereldberoemd om haar satirische en maatschappijkritische portretten, waarvoor zij zichzelf als model gebruikt. Dit is haar eerste retrospectieve in België, met zowel bekende als onbekende werken uit toonaangevende collecties wereldwijd.

Cindy Sherman staat net als Ensor bekend om haar kritische en ironische commentaar op maatschappelijke conventies door maskerades. In haar werk stelt Cindy Sherman kritische vragen over gender, stereotypen en leeftijd. Shermans brede spectrum aan personages toont het kunstmatige en veranderlijke van identiteit, die meer dan ooit een kwestie van keuze lijkt te zijn, (zelf)geconstrueerd en fluïde. 

FOMU sluit aan bij ENSOR 2024 door de vraagstukken uit James Ensors oeuvre te vertalen naar een hedendaagse artistieke context.

FOMU Antwerpen | Nieuws | Ensorjaar 2024: FOMU programmeert eerste…
In 2024 is het 75 jaar geleden dat we afscheid namen van James Ensor. In FOMU is voor het eerst in ons land een grote expo gepland van de Amerikaanse fotografe Cindy Sherman.
FOMU

MASKERADE, MAKE-UP & ENSOR

ModeMuseum 28.09.24 - 02.02.25

In MoMu worden Ensors ideeën rond de maskerade, (valse) coquetterie, verleiding, misleiding, het artificiële en het vergankelijke doorgetrokken naar vandaag.

MoMu viert de schilders van de mode: het vakmanschap en de onuitputtelijke creativiteit van make-up en haarartiesten in een multimediale tentoonstelling waarin licht, kleur, kunst, mode en make-up elkaar ontmoeten.

Make-up en beauty zijn vandaag uitgegroeid tot een biljoenenindustrie die de mens met zijn lichamelijke vergankelijkheid, ingebeelde imperfecties en existentiële angsten confronteert. Maar make-up is ook, net als verf, een vorm van persoonlijke expressie, artistiek experiment, vreugde en vrijheid. De tentoonstelling onderzoekt hoe nauw make-up verweven is met vele aspecten van ons menszijn.

Maskerade, make-up & Ensor / MoMu - ModeMuseum Antwerpen
Vanaf september 2024 voel je de invloed van Ensor in verschillende Antwerpse musea. In MoMu worden Ensors ideeën rond de maskerade, (valse) coquetterie, verlei
MoMu Antwerp

Nog meer info over Ensor en de tentoonstellingen? Download hieronder het volledige persdossier:

Perskit_Ensor_Antwerpen_2024 Perskit_Ensor_Antwerpen_2024.pdf - 5 MB

Interesse in een persbezoek? Contacteer ons!

Stad Antwerpen | Pers & PR

 

 

 

Perskits
Over Visit Antwerpen

Antwerpen, stad aan de stroom, wereldhaven, internationaal diamantcentrum, thuishaven van Rubens en gegeerd modemekka. Haar vele facetten maken van Antwerpen een stad zoals die hoort te zijn: een bruisende, gastvrije metropool op mensenmaat, gezellig en hartverwarmend, doorweven met verkwikkend groen en rustgevende hoekjes. Een geweldig shoppingparadijs met winkels van gerenommeerde Antwerpse ontwerpers en superieur vakmanschap. Een cultuurstad gezegend met oogstrelende architectuur, bezielde kunstwerken en imposante monumenten. In de cafés worden de beste bieren geschonken en in de vele restaurants kunnen foodies genieten van de heerlijkste traditionele en multiculturele gerechten. Antwerpen anders en leuker, kom zelf ontdekken waarom!