Culinaire tips van Antwerpse chefs
In 2021 vond de uitreiking van de World’s 50 Best Awards plaats in Antwerpen. We kozen 5 Antwerpse chefs die de culinaire diversiteit van de stad uitstralen en graag hun tips delen…
Sepideh Sedaghatnia
Naast een befaamd sommelier en zaakvoerder van Divin, is Sepideh ook auteur van enkele bestsellers over wijn. Ze organiseert regelmatig wine & dines met befaamde wijnmakers die zowel de wijnprofessional als de leek weten te verleiden. Haar wijnrestaurant en gastrobar Divin by Sepi is een absolute referentie binnen de Belgische gastronomie. De keuken mixt de Perzische roots van Sepideh met authentieke Franse producten.
Ouderwetse klassiekers: Au Vieux Port
‘Heb je trek in ouderwetse klassiekers zoals escargot, steak, tarbot of carnard à la presse? Bij Au Vieux Port kan je van die keuken genieten in een topkader. De zaalbereidingen aan tafel en de stijl van het huis flitsen je instant naar Parijs. Voor mij is dit restaurant een passe partout; ik kom hier even graag met vriendinnen als met zakelijke contacten. Een bezoek aan Antwerpen is niet compleet zonder een etentje in Au Vieux Port!’
Epische steak-tartaar: Bar(t)-à-vin
‘Bij sommige kleinschalige restaurants voel ik een instant crush. Bar(t)-à-vin is zo’n plek. Je vindt het restaurant pal in de Antwerpse Slachthuisbuurt. Die geschiedenis voel je vandaag nog terug in de witte slagerijtegels en uiteraard proef je die ook in de vleesbereidingen die hier geserveerd worden. Vraag het aan iedereen die je tegenkomt: de beste steak-tartaar van Antwerpen eet je bij Bart. Extra troef: hij is gepassioneerd door biologische wijnen en zijn wijnkennis is verbluffend.’
MILAD Ice cream
‘Setareh Pourjavan kreeg net als ik van thuis uit de rijke Perzische taal en cultuur mee, en natuurlijk de lekkere keuken. Setareh introduceerde een paar jaar geleden The Persian Supper Club, waar mensen konden tafelen in een Iraans decor uit de jaren '70. Tijdens de lockdown heeft ze enorm veel geëxperimenteerd met ijs en smaken zoals saffraan, rozenwater, kardemom, lavendel, tahin. De opening van haar kleine ijssalon MILAD in Antwerpen Zuid was meteen een schot in de roos!’
Seppe Nobels
Seppe Nobels is ex-chef van Graanmarkt 13 en eigenaar van een groene Michelinster. Begin juni 2021 startte hij een nieuw project in de Antwerpse haven, Instroom Academy. Hier kookt hij samen met multiculturele sous-chefs die hun thuisland zijn ontvlucht. De gerechten die zij meekregen van thuis krijgen een groene twist en worden door Seppe naar een gastronomisch niveau getild. Echte fusion keuken met een unieke basis.
Relaxte streetfood: Camino
‘In de keuken van Camino koken mijn beste vrienden zij aan zij. Voor wie houdt van Aziatische streetsnacks in een losse formule, is dit adres een aanrader. Ik ben hier ook altijd benieuwd naar de groentebereidingen: denk aan gelakte aubergine of een espuma van gefermenteerde sojabonen. Zie ik hier iets met buikspek op de kaart, dan moet ik dit absoluut proeven.’
Multicultureel Antwerpen: Beni falafel
‘Van Beni’s broodje falafel dat krokant gebakken wordt op een bakplaat – nota bene met stalen strijkijzers – word ik instant gelukkig. In deze zaak krijg je een perfecte doorsnede van de Joodse samenleving: vanuit alle hoeken hoor je Hebreeuws en op de muur hangen karikaturen van stripfiguren. Dit is eigenlijk mijn secret spot: ik zit er altijd aan hetzelfde tafeltje rechts voor de koelkast zodat ik alles binnen handbereik heb (knipoogt).’
Ambachtelijke koffieklets: Butchers Coffee
'Butchers Coffee is zo populairdat je moet aanschuiven voor een plekje. Ik water instant bij de gedachte aan hun zuurdesemtoast met gepocheerde eitjes, mousseline en noordzeekrab, hun cheddarburger boordevol fijngesneden groenten is minstens even fantastisch. Rond 11u is dit mijn vaste stek voor een doppio.’
Viki Geunes
Viki Geunes staat samen met zijn vrouw Viviane Plaquet al sinds 1996 aan het roer van zijn restaurant Zilte. Dankzij zijn perfectionisme, doorzettingsvermogen en innovatieve kooktechnieken werd hij onlangs bekroond tot driesterrenchef. Zilte vind je sinds 2011 op de negende verdieping van het MAS. In deze Antwerpse landmark geniet je van geraffineerde en subtiele smaakcomposities, én je krijgt er een onvergetelijk uitzicht over de Schelde en de haven bovenop.
Japanse precisie: Dim Dining
‘Voor de meest eigenzinnige en Japans geïnspireerde gerechten moet je bij Dim Dining zijn. Er is niet alleen het exclusieve kader maar ook het onthaal en de drankenkennis van Jonas Kellens. Hij is de perfecte aanvoerder van zijn getalenteerd jong team, en ook chef Simon van Dun weet topproducten te selecteren. Hier word je als gast getrakteerd op een ervaring die nog lang blijft nazinderen.’
Liquid tapas experience: BelRoy’s Bijou
‘Ik ken de founding father van BelRoy’s Bijou, Ben Belmans, al sinds mijn jeugd. Ik houdvan zijn strakke cocktails, tegen een twist op de dry martini zeg ik zelden nee. Je krijgt hier dan ook steeds een gebalanceerd drankje voorgezet. Voor wie dat wil, zijn er zelfs tapas. Verder distilleert Ben ook zelf, waardoor je thuis net zo goed van zijn premium spirits of gebottelde cocktails kunt genieten.’
Antwerpse broodspecialiteit bij Bakkerij Goossens
‘Als er iemand authenticiteit uitstraalt, dan is het bakker Philippe Goossens wel. Zijn suikerbrood met gezouten boter is hemels maar zijn roggeverdommeke, een roggebrood met rozijnen, noten en krenten, is een unicum. Sterker zelfs: je bent niet in Antwerpen geweest, als je geen roggeverdommeke hebt geproefd. Tijdens het weekend is rijtje schuiven in deze kleinschalige bakkerij ondertussen een persoonlijke traditie. Zonder degelijke buit ben ik thuis niet welkom (schatert).’
Ingrid Neven
Ingrid kaapte in 2010 de titel ‘Ladychef van het jaar’ weg en werd een jaar later gekroond tot Masterchef van België. Haar wijnbar en -restaurant Pazzo is al jarenlang een household name binnen de Belgische restaurantscene. In dit pakhuis op steenworp afstand van de Antwerpse haven mixt Ingrid Aziatische met Italiaanse invloeden.
Belgisch Mosselfestijn: Maritime
‘In Maritime proef je de beste mosselen. Ter afwisseling durf ik ook al eens gegrilde kreeft te bestellen. Mijn partner en ik trekken hier regelmatig heen met onze kinderen. Tip: om het extra gezellig te maken aan tafel, informeer je best eens naar de kelderrestjes die niet op de kaart vermeld staan.’
Hoppig aperitieven in Beerlovers Bar
‘De Beerlovers Bar is mijn favoriete aperitiefstop. Laat je niet intimideren door 13 tapkranen die constant wisselen: er zit ongetwijfeld iets tussen naar jouw smaak. Zelf heb ik een uitgebreide voorliefde voor IPA-bieren, geuzes en artisanale kriekbieren, al ontdek ik telkens iets nieuws op de kaart.'
Zoete zonde: Delrey
‘Tegen een dessert van Delrey zeg ik nooit nee. Hier is het uitkiezen van patisserie, koekjes, ijstaarten of verfijnde pralines een echte belevenis. Dankzij de feestelijke presentaties en koninklijke verpakkingen wordt je aankoop bij een instituut als DelRey – de zaak werd opgericht in 1949 – onvergetelijk.’
NICK BRIL
Met meer dan jaar gastronomische ervaring op de teller, 2 Michelinsterren aan de gevel van The Jane, een 50-koppig team en een capaciteit tot 220 gasten doet chef Nick Bril iets wat weinig anderen hem nadoen. The Jane, gelegen in de voormalige kapel van het militair hospitaal, werd in 2015 nog uitgeroepen tot het mooiste restaurant ter wereld. En alsof dat niet genoeg is, tekende hij recent nog de kaart uit voor de bar en het restaurant van het aangrenzende August-hotel.
Moderne natuurwijnen
‘Als mijn vrouw en ik zin hebben in een spontaan glas wijn, trekken we naar wijnbar Titulus. Hier wordt homemade paté en croute geserveerd en behalve de gepekelde groenten is ook de charcuterie hier geweldig. Omdat ik mezelf meer als wijndrinker dan als cocktailfanaat beschouw, ben ik trots op de upcoming status van België als wijnland.’
Asian cravings
‘Ik houd van de typische Aziatische smaken. In Antwerpen heb je natuurlijk de Chinatown-buurt waar jeook voor een snelle hap terecht kan, maar ik geniet ook graag languit. De Vietnamese keuken van m’n goeie vrienden Huibrecht en Hoa in Bun vind ik bijvoorbeeld heel fijn.
PAKT als sociale ontmoetingsplek
‘De site van PAKT is geweldig. Ze bundelt heel wat fijne plekken zoals de koffiebar van Caffènation en de taproom Spéciale Belge, waar je meer dan 18 bieren van het vat kunt proeven. Toch blijft het dak van PAKT mijn favoriete plek. Niet toevallig vind je hier ook mijn privérestaurant The Jane Table waar ik privéavonden organiseer én ook onze daktuinen. Ook locals kunnen hier hun eigen stukje tuin huren. Wanneer ik hier aan het werk ben, geniet ik ervan om kinderen op rondleiding door de daktuinen te zien snuisteren.